Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vaak valgevaar bij bouwen in binnenstad

Bij circa een derde van gecontroleerde bouwlocaties in binnensteden dit voorjaar moest de Arbeidsinspectie het werk stilleggen wegens valgevaar voor de bouwvakkers. Bij 145 inspecties was de situatie zo ernstig dat de inspecteurs het werk moesten stilleggen. Ook kregen 43 bedrijven een boete, omdat gewerkt werd met onveilige steigers, ladders en trappen. Verder werden nog 127 waarschuwingen uitgedeeld. Eén werknemer kreeg een boete omdat hij onveilig werkte, terwijl de werkgever wel had gezorgd voor de juiste veiligheidsvoorzieningen.

Onveilig asbest verwijderen
De Arbeidsinspectie kwam ook andere misstanden tegen op de bouwlocaties. Zo waren bouwvakkers op een onveilige manier asbest aan het verwijderen en zonder bescherming aan het zagen of slijpen. Hiervoor zijn tien boetes uitgedeeld.

Vallen van steigers en ladders is een van de belangrijkste oorzaken van ongelukken in de bouw. Vooral in binnensteden moet door ruimtegebrek soms worden geïmproviseerd, aldus de inspectiedienst. Dan wordt het bouwen van een goede steiger al snel vervangen door een onveilige hoge ladder.

Vaker bliksemacties
De Arbeidsinspectie bracht al deze misstanden aan het licht na een zogenoemde bliksemactie, waarbij in twee weken ruim vierhonderd verbouwingen en renovaties in binnensteden werden bezocht. Gezien de hoeveelheid misstanden is de inspectiedienst van plan om vaker dit soort bliksemacties te houden.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.