Aan de Geul in Limburg is onlangs een vakantiewoning met een gevel van gekoold hout opgeleverd. De woning staat op een plek waar eigenlijk niet gebouwd mag worden, maar vanwege het bijzondere karakter gaf de gemeente Gulpen-Wittem toch toestemming.
Verborgen in de natuur
De vakantiewoning is volgens architectenbureau Upfrnt, WHD Interieurbouw en Zwarthout zeer duurzaam en past goed in de omgeving. Het gebied langs de Geul stroomt regelmatig over; een factor waar rekening mee gehouden moest worden. Daarom werd ervoor gekozen de woning op te tillen en te plaatsen op bomen uit de omgeving. Zo sluit de woning meteen aan op een hoger gelegen pad. De woning ligt verborgen in de natuur, maar grote puien aan de waterkant geven wel een maximaal uitzicht.
Energiezuinig
Architectenbureau Upfrnt vond het belangrijk het gebouw op te laten gaan in de natuur. Daarom werd gekozen voor de boomconstructie onder de woning en een groen dak. Daarnaast is het gebouw energieleverend en CO2-neutraal door het gebruik van zonne-energie en het toepassen van organische materialen. Andere energiezuinige maatregelen die werden toegepast zijn het gebruik van veel isolatie, driedubbel glas en een grondbuis voor het verwarmen of koelen van de ventilatielucht. De woning is niet op het riool aangesloten: het water wordt in een helofytenfilter gereinigd en stroomt weer schoon in de Geul.
Onderhoudsvrije gevel
Het Amsterdamse bedrijf WHD Interieurbouw is verantwoordelijk voor de uitvoering van de vakantiewoning. De woning werd grotendeels prefab voorbereid en ter plekke afgebouwd. De stammen waar de woning op rust, werden geleverd door Staatsbosbeheer en LokaalHout leverde de rest van het hout. Het opvallende ‘verkoolde’ hout is gebrande lariks. Deze techniek wordt Shou-Sugi-Ban genoemd. Het gebrande hout is onderhoudsvrij, aldus leverancier Zwarthout uit Laren. Het hout is, waarschijnlijk door stoffen die bij het branden vrijkomen, ongevoelig voor schimmels en insecten.
Traditioneel Japanse techniek
Peter Weijnen van Zwarthout maakte in 2006 kennis met deze Japanse manier van houtbewerken en bouwde voor zichzelf een huis met een gebrande gevel. Weijnen onderzocht de beste manier om het hout te branden en bouwde in Laren een werkplaats met speciale oven. In die oven worden drie soorten zwarthout gemaakt: diep gebrand, licht gebrand en diepgebrand en vervolgens afgeborsteld en behandeld met olie. Het hout wordt op de gevel bevestigd met een RVS vlonderschroef met zwarte kop.
Bekijk hieronder een video van Pieter Weijnen over de bouw van de vakantiewoning:
geuloever from Pieter Weijnen on Vimeo.
Foto’s: IC4U.org, Hans Peter Föllmi
[fotoplayer]