Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vallende gevel door doorgeroeste spouwankers

Het loslaten van het metselwerk van een flatgebouw aan de Treublaan, vrijdag 2 januari, is veroorzaakt door vergane spouwankers in combinatie met betonrot. Technische inspectie door de Gemeente Den Haag heeft dat uitgewezen.

De gemeente is afgelopen dinsdag gestart met een visuele inspectie van ongeveer 500 gebouwen waar mogelijke problemen met verouderde ankers zouden kunnen optreden. Alle eigenaren ontvangen binnen vier weken een brief waarin ze worden gewezen op hun verantwoordelijkheid en op mogelijke juridische consequenties bij schade.

Gebouwen met spouwankers
Naar aanleiding van een brief van het ministerie van VROM heeft de gemeente Den Haag vorig jaar een inventarisatie gemaakt van gebouwen met mogelijk onveilige gevels. In Den Haag gaat het om ongeveer 500 gebouwen. Het gaat met name om gebouwen met spouwankers, gebouwd na de oorlog, van meer dan vijf bouwlagen.

Spouwankers zijn metalen verbindingsdelen die de gemetselde buitenmuren borgt aan de betonnen binnenmuur. Het vergaan van de ankers wordt mede veroorzaakt door weersinvloeden, door pas in later stadium toegepaste spouwisolatie en door het gebruik van roestgevoelige metalen.

Gebreken
Eigenaren wordt dringend geadviseerd een technische inspectie te laten uitvoeren naar de staat van de spouwankers. De gemeente heeft geen instrumenten om eigenaren te verplichten een onderzoek uit te voeren.

Bij geconstateerde gebreken kan de gemeente wel maatregelen nemen en een eigenaar aanschrijven. In de brief zal de gemeente eigenaren nadrukkelijk wijzen op hun verantwoordelijkheid voor het onderhoud van het gebouw en hun juridische aansprakelijkheid bij schade.

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Losgelaten gevel leidt tot inspectie gebouwen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.