Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Van Hugo de Jonge tot bouwfout: de 13 best gelezen artikelen van 2023

Vlak voor de start van het nieuwe jaar blikt Bouwwereld terug op het afgelopen jaar. Welke artikelen zijn nou het best gelezen? We komen tot een top 13! De lijst begint met een bouwfout en sluit af met Hugo de Jonge en de perikelen rondom de invoering van de Omgevingswet. Artikelen over steenstrips, brandveiligheid en het voorkomen van bouwschades waren erg populair. Een overzicht!

#13 – Bouwfout: zo moet het niet

Een dure fout… de aannemer moest alle muren afbreken en opnieuw opbouwen.

#12 – Steenstrips: losmaakbaar monteren

Voor de ontwikkeling van het NoviBrickSystem luisterde Gerrit Tadema van Fassat goed naar de verwerkers: “Ik kreeg van hen signalen wat er in de praktijk goed en fout ging met de verwerking van steenstrips. Daar heb ik mijn voordeel mee gedaan.”

#11 – Schachtwand brandwerend maken

Voor ontwikkelaars die een zo groot mogelijk verhuurbaar vloeroppervlak willen bouwen, lijken schachten een noodzakelijk kwaad. “Daardoor is het beschikbare oppervlak soms te klein voor de brandwerende voorzieningen die in de schacht moeten.”

#10 – Steenstrips: zo voorkom je schade

Bij horizontale bevestigingsregels voor steenstrips worden ontwateringsgaatjes toegepast. “Echter van gaatjes van enkele millimeters mag men niet te veel verwachten.” Je hebt er algauw meer dan 200 nodig om het water af te kunnen voeren.

#9 – Steenstrips: systemen vergeleken

Inmiddels zijn er veel schadegevallen met steenstrips bekend. De meeste schade komt voort uit de wijze van toepassing en de kwaliteit van de uitvoering, zowel bij keramische steenstrips als bij minerale strips. Wat zijn de do’s en dont’s in de praktijk?

#8 – Eerste Kamer op ramkoers

De steun voor een motie van Saskia Kluit (GroenLinks-PvdA) eind oktober 2023 was een ‘sterk signaal’ aan Hugo de Jonge. “Dit is een ongekende stap”, aldus de senator. “Het is exceptioneel dat de Eerste Kamer met een motie terugkomt op een eerder besluit.”

#7 – Hoe breng je folies correct aan?

Een goude oude… Met veel praktische en nog steeds actuele inzichten van ingenieurs- en adviesbureau LBP|SIGHT.

#6 – Robert Jan van Egmond aan het woord

“We hebben nu een paar zomers gehad met langere extreem warme perioden,” aldus Robert Jan van Egmond (TKI Urban Energy). “Dan zie je al dat de aircoverkopen echt door het dak gaan. En er is niemand bezig met de terugverdientijd van die airco.”

#5 – Voorzichtig met spantconstructie

Een ondoordachte aanpassing van een spantconstructie leverde een jong stel hoofdbrekens op. “Door het verwijderen van een belangrijk deel van het spant heeft dit zijn dragende functie voor de gordingen vrijwel geheel verloren.” Bureau voor Bouwpathologie kwam met advies.

#4 – Binnenisolatie geen sinecure

Binnenisolatie kan een aanzienlijke energiebesparing en verbetering van het comfortniveau opleveren. Tegelijkertijd levert het wel een aantal bouwfysische uitdagingen op met betrekking tot vocht dat in de woning aanwezig is. Kettlitz biedt inzicht in de bouwfysische uitdagingen.

#3 – Optopping brandt af

De omvangrijke brand in een getransformeerd en opgetopt appartementencomplex aan de Joan Muyskenweg in Amsterdam trok vlak voor de zomer nationale aandacht, tot in de Tweede Kamer aan toe. Reikhalzend werd uitgekeken naar het rapport van de brandweer.

#2 – Primeur voor Van Wijnen

“Voor het versnellen en industrialiseren van de bouw is het essentieel dat Kiwa een procescertificaat heeft ontwikkeld voor het ontwerp en de assemblage van het bouwconcept “, aldus Jeroen Pos (Kiwa). “Het voordeel is de enorme tijdbesparing in het voortraject; de vergunningaanvraag en de bouwtijd.”

#1 – Hugo de Jonge op het matje

Begin oktober 2023 deed senator Saskia Kluit de oproep aan Hugo de Jonge om opheldering te geven over een document waaruit blijkt dat er flinke risico’s zijn bij de invoering van de Omgevingswet. “De afgelopen jaren is telkens gebleken dat het systeem nog niet geschikt is. Het is bizar.” In 2024 blijft Bouwwereld de impact van de invoering van de Omgevingswet volgen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.