Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Variabele isolatieschil maakt koelen mogelijk

VariTherm, een idee van Peutz, heeft de juryprijs van de Doe&Durf-finale gewonnen. De prijsvraag is een initatief van jongNLingenieurs, de jongerenvereniging binnen Koninklijke NLingenieurs, waarbij jonge ingenieurs uitgedaagd worden om creatieve en innovatieve oplossingen te ontwikkelen die bijdragen aan de maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

De jury was van mening dat VariTherm het meest originele concept is. VariTherm biedt de mogelijkheid om de woning ‘open te stellen’ voor sneller warmteverlies vanuit de woningen naar buiten. VariTherm bestaat uit op maat geprepareerde verticale isolatiesegmenten welke door middel van motorisch aangedreven tandwielen verplaatst en in de gewenste stand gebracht worden.

Het variabele isolatiesysteem is erop gericht om oververhitte woningen in warme perioden op natuurlijke wijze te kunnen koelen. Hoewel Varitherm nu nog slechts een idee is, zijn er plannen om een prototype van het systeem te bouwen.

Publieksprijs

De publieksfavoriet dit jaar was Witteveen+Bos met CityShaper: een web-based tool waarmee gemeenten en ontwikkelaars eenvoudig de wensen van gebruikers en bewoners in een bepaald gebied inzichtelijk kunnen maken. Daarbij zorgt de tool ook voor begrip en gedragsverandering doordat zij ook het effect van de gemaakte keuzes inzichtelijk maakt

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.