Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Veel liften te laat gecontroleerd

Naar schatting drieduizend liften in woonflats, kantoren en andere bedrijfsruimten zijn momenteel in gebruik zonder dat ze tijdig zijn goedgekeurd. Dat is ongeveer 4 procent van alle liften in Nederland. De Arbeidsinspectie begint de komende maanden aan een onderzoek om vast te stellen hoe onveilig deze liften zijn.

Dat heeft de Arbeidsinspectie vandaag aangekondigd. Als liften niet op tijd worden gekeurd, kunnen deze volgens de inspectiedienst de veiligheid van gebruikers en onderhoudsmonteurs in gevaar brengen. Onderdelen van de lift kunnen versleten zijn. Ook ontbreekt wel eens het vereiste hekwerk op het dak van een lift, waardoor de monteur kan vallen.

Keuring
De Arbeidsinspectie kijkt in het onderzoek niet naar liften die niet zijn goedgekeurd, omdat zij direct gevaar kunnen opleveren voor gebruikers. Deze liften worden onmiddelijk door keuringsinstellingen gemeld bij de inspectiedienst om ze direct te kunnen onderzoeken. Zonodig worden deze liften verzegeld. De Arbeidsinspectie krijgt ongeveer twee keer per maand dit soort meldingen binnen.

Liften moeten regelmatig worden gekeurd. De komende maanden worden circa 120 liften bekeken die minstens een maand achterlopen met de verplichte keuring. De Arbeidsinspectie wil niet alleen weten hoe onveilig deze liften zijn, maar ook waarom eigenaars zich niet aan de voorschriften houden en of daarbij opzet in het spel is. Op basis van het onderzoek bepaalt de inspectiedienst of vaker toezicht nodig is.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.