Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Veel mis bij uitvoering asbestregels

Een groot aantal gemeenten schiet nog steeds tekort bij het beperken van de risico’s bij de sloop van asbest, blijkt uit onderzoek van de VROM-Inspectie. Asbest moet zorgvuldig door gespecialiseerde bedrijven worden verwijderd uit bouwwerken voordat deze gesloopt worden. Om dit af te dwingen, is een goede sloopvergunning essentieel.

Toezicht houden
Met de sloopvergunning gaat het bij veel gemeenten mis. Zonder actuele bouwverordening en goede sloopvergunningen is het moeilijk goed toezicht te houden. Dat veroorzaakt ernstige risico’s voor milieu en gezondheid, omdat malafide bedrijven precies weten welke gemeenten geen of onvoldoende toezicht uitoefenen.

Intensief onderzoek
De VROM-Inspectie heeft het toezicht op de naleving van asbesttaken door de gemeenten geïntensiveerd nadat uit onderzoek in 2007 bleek dat het merendeel van een onderzochte groep gemeenten zijn asbesttaken niet goed uitvoerde.

De taak van de gemeente is in het nieuwe Asbestverwijderingsbesluit 2005 flink vereenvoudigd. Maar pas een derde van de gemeenten heeft het aanvraagformulier voor een sloopvergunning aangepast aan dat nieuwe besluit.

Vergunningen niet in orde
De VROM-Inspectie heeft in 2008 net als in 2007 de uitvoering van asbesttaken in veertig gemeenten onder de loep genomen. Een vijfde van deze gemeenten heeft zijn asbestzaken op de belangrijkste punten in orde. Meer dan de helft (57%) voert de taken niet adequaat uit.

Dat betekent bijvoorbeeld dat bouwverordening en aanvraagformulieren niet up to date zijn, aanvragen worden geaccepteerd zonder (complete) asbestinventarisatie of dat onvoldoende toezicht wordt gehouden.

Zwakke onderdelen
De VROM-Inspectie is in het onderzoek in 2008 ook nagegaan of bij de gemeenten die in het onderzoek in 2007 in gebreke bleven, inmiddels vooruitgang is geboekt. Dat bleek op verschillende terreinen het geval, al blijven de kwaliteit van de vergunning en het uitvoeren van toezicht bij veel gemeenten zwakke onderdelen.

De gemeenten Rotterdam, Renkum, Staphorst, Woudrichem en Moordrecht bleven ook na aandrang en hulp van de VROM-Inspectie in 2008 duidelijk onder de maat (stand bij afronding onderzoek per 1 november 2008). Met de gemeentebesturen zal overlegd worden hoe zij op korte termijn hun rol bij het beperken van de risico’s van asbest op orde kunnen krijgen.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.