Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Veel potentiele milieuwinst nog onbenut

Duurzaam onderhoud van de bestaande woningvoorraad kan zorgen voor een aanzienlijke milieuwinst. Veel mogelijkheden blijven tot op heden onbenut. Dit concluderen Laure Itard en Inge Blom van het Onderzoeksinstituut OTB (TU Delft) in het onderzoek naar de ecologische duurzaamheid van onderhoud.

Vooral woningcorporaties en onderhoudsbedrijven hebben de sleutel tot verbetering van de milieukwaliteit van woningen in handen. Daarnaast pleiten de onderzoekers ook voor de koppeling van onderhoudskennis aan ontwerpkennis.

Terugdringen
Zij onderzochten hoe de milieubelasting van onderhoudswerkzaamheden teruggedrongen kan worden. Omdat er jaarlijks op nationale schaal ongeveer honderd keer zoveel woningen moeten worden onderhouden dan er worden gebouwd, kan er door duurzaam onderhoud van de bestaande woningvoorraad relatief veel milieuwinst gerealiseerd worden.

De belangrijkste aanbeveling in het onderzoek betreft het vervangen van isolerend glas door HR++-glas, waardoor het energiegebruik in de woning omlaag gaat. Dit blijkt verreweg de meest efficiënte ingreep om de milieubelasting van een woning te reduceren.

Bouwdelen
Ook alle activiteiten die gericht zijn op het verlengen van de levensduur van bouwdelen zijn efficiënt met het oog op het verlagen van de milieubelasting, vooral als deze gecombineerd kunnen worden met minder frequent onderhoud. In dit opzicht verdient een prestatiegerichte aanpak van het onderhoud de voorkeur boven traditioneel onderhoud.

Ontwerp
De onderzoekers pleiten voor een koppeling van ontwerpkennis aan onderhoudskennis. Als Nederlandse bouwkundigen en architecten zich bewust zijn van de milieuvoordelen van bepaalde materialen, een goede detaillering en ontwerpoplossingen kan in de toekomst veel milieuwinst worden behaald.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.