Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

VEH kritisch over nieuw Bouwbesluit

De Vereniging Eigen Huis is kritisch over het nieuwe Bouwbesluit. In haar Eigen Huis Magazine van mei komen twee deskundigen aan het woord. Beleidsadviseur Claudia Umlauf en bouwkundig specialist Jan Roelof Hoving zetten in een driepagina-artikel de voors en tegens van het nieuwe Bouwbesluit op een rij.De plannen van VROM voor de herziening van de bouwvoorschriften komen er niet echt goed af. Slechts drie van de dertien besproken punten krijgen groen licht van de deskundingen.Umlauf gelooft dat het schrappen van de -20 dB geluidsisolatie-eis tussen verschillende verblijfsruimten kwaliteitsverlies zal opleveren. “Iedere koper van een nieuwbouwwoning mag verwachten dat tussenwanden een behoorlijke mate van geluidswering hebben.”

Te kleine ruimtes
Ook zet Umlauf vraagtekens bij het schrappen van de minimale afmetingen voor verblijfsruimten. “Volgens VROM ontstaat hierdoor meer keuzevrijheid en een grotere vrijheid in indeling van de woning. Wij willen een minimale informatieplicht aan deze kopers over de afmetingen van de verschillende ruimten in woningen.” Jan Roelof Hoving vervolgt: “Een bouwer weet weliswaar precies wat de regels inhouden. Maar iemand die een huis koopt, weet vaak niet wat de consequenties zijn van te kleine ruimtes.”

Ook de voornemens voor verschillende geluidsnormen voor de buitengevel en bepaling van wandcontactdozen en lichtpunten in overleg met de opdrachtgever krijgen geen voldoende. Verder krijgen het feit dat er voor ventilatiesystemen geen hogere capaciteitseis komt en dat er geen verplichte rioolaansluiting komt voor hemelwaterafvoer een minnetje.

Positief
Beide deskundigen vinden het nieuwe voorschrift voor beperking van geluidsproductie van installaties voor luchtverversing, warmteopwekking of warmteterugwin wel een verbetering, evenals de verplichting van bergingen en balkons en de verhoging van de minimale eis voor isolatie van de buitengevel. “Een goed punt”, meent Umlauf. “We hebben al zo vaak hierop aangedrongen. De aangescherpte energienorm van 0,8 had als ongewenste bijwerking dat er minder werd geïnvesteerd in gevelisolatie.”

Tenslotte vinden Umlauf en Hoving het jammer dat de voorschriften voor vloerafscheiding en valbeveiliging gaan verdwijnen en dat er nu onvoldoende regelgeving is tegen de opwarming van woningen. Ook vinden ze de regeling voor daglichttoetreding moeilijk en zijn ze niet blij dat het gebruik van smalle parkeerplaatsen in parkeergarages onder appartementsgebouwen niet wordt aangepakt.

Bron: Eigen Huis Magazine, mei 2009

Bouwwereld.nl plaatste al eerder:
Grote delen Bouwbesluit niet bindend
‘Niets aan de hand met bouwregelgeving’
Ministerie in beroep over normen in Bouwbesluit
Achtergronden bouwbesluit online beschikbaar
Bouwbesluit beter toepasbaar en te handhaven

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.