Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

VEH niet tevreden over nieuwe afbouwgarantie

Vereniging Eigen Huis is niet gelukkig met het nieuwe waarborgcertificaat van Woningborg voor nieuwbouwwoningen. Naast het bekende certificaat van het Garantie Instituut Woningbouw (GIW) komt certificeerder Woningborg met de Stiwoga-garantie.

Het Stiwoga-certificaat geeft net als het GIW-certificaat een garantie voor het ^afbouwen van de woning als de bouwer failliet gaat of nalaat bouwgebreken te herstellen. Het verschil tussen de twee garantievormen zit in de voorwaarden.

Voorwaarden
Volgens Vereniging Eigen Huis biedt de Stiwoga-regeling van Woningborg kopers minder dan het GIW-certificaat. Dat voorziet bij bouwgeschillen bijvoorbeeld in één loket waar kopers van een woning met GIW-garantie tegen lage kosten terechtkunnen.

Kopers van een woning met een Stiwoga-certificaat moeten bij geschillen naar de Raad voor Arbitrage of de rechter. Dat is duurder en hoogdrempeliger voor de consument.

Verslechtering
De concurrente op garantiegebied kan leiden tot een geleidelijke verslechtering van de consumentenvoorwaarden, vreest Vereniging Eigen Huis. De kans bestaat dat bouwers kiezen voor het Stiwoga-certificaat, dat de consument minder beschermt. De koper heeft zelf geen invloed op de keuze van het certificaat. Hij moet genoegen nemen met het garantiepakket dat hem wordt aangeboden bij de koop van een nieuwbouwwoning.

Installaties
Ook een andere garantieverlenende instelling binnen het GWI, de Stichting Waarborgfonds Koopwoningen (SWK), kondigt aan een eigen garantiecertificaat te willen beginnen. SWK gaat daar toe over als de ISSO-normen, de eisen die een uitbreiding zijn op het bouwbesluit, gehandhaafd blijven in de GIW garantie- en waarborgregeling.

ISSO gaat over de eisen aan verwarmingsinstallaties, tapwaterinstallaties, ventilatie, installatiegeluid en temperatuuroverschrijding in verblijfsruimten. Ze zijn enkele jaren geleden ingesteld met instemming van de bouwwereld om de vele klachten die ontstonden als gevolg van verschillende interpretaties over de open normen van ‘goed en deugdelijk werk’ in het bouwbesluit tegen te gaan.

Bouwers die niet onder GIW bouwen hebben een concurrentievoordeel. Ze hoeven zich niet aan de normen te houden en zouden daarmee goedkoper uit zijn (gezegd wordt 800 1.200 euro). Deze ISSO norm zou er tevens de oorzaak van zijn dat er steeds meer woningen zonder GIW certificaat worden gebouwd.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.