Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Veiligheid op en om de bouwplaats

Bent u of kent u iemand die zich dagelijks bevindt op een bouwterrein? Dan weet u als geen ander hoe belangrijk het is om hier een veilige werkomgeving te creëren. Zorg bijvoorbeeld voor veiligheidsmarkeringen, maak gebruik van gecertificeerde materialen en creëer duidelijk overzicht.

In de bouw gebeuren helaas veel ongelukken, die in sommige gevallen leiden tot ernstige gevolgen. In veel gevallen ontstaan deze ongelukken door een gebrek aan alertheid en veiligheidsbewustzijn. Daarnaast ontstaan de meeste ongevallen door vallen van hoogtes, door het gebruik van ladders, trappen en rolsteigers. Dit is één van de redenen geweest om de regels omtrent rolsteigers verder aan te scherpen. 

Rolsteigers. Een hulpmiddel dat veel gebruikt wordt binnen de bouw en dat helaas vaak onnodige ongelukken en gevaarlijke situaties met zich meebrengt. Tot voor kort werden rolsteigers maar zelden op de juiste manier opgebouwd. Hierdoor zijn de regels voor het opbouwen van rolsteigers de afgelopen jaren aangescherpt. Diverse fabrikanten hebben een nieuwe, veiligere opbouw vertaald naar eigen producten. Er wordt onder andere gebruik gemaakt van nieuwe, speciale onderdelen en werkmethoden, waardoor deze opbouwmethode veiliger is dan de traditionele.

Maak gebruik van gecertifieerd materiaal

Om de veiligheid op de bouwplaats verder te garanderen, zijn bouwbedrijven vaak verplicht om gebruik te maken van gecertificeerde materialen. Deze certificering toont aan dat het product of de materialen volledig voldoen aan de veiligheids- en gezondheidseisen. In de bouw, de grond-, weg- en waterbouw en de transportsector wordt er veel gebruik gemaakt van hijsbakken. Deze worden ingezet om bijvoorbeeld materialen, grond- en afvalstoffen mee te transporteren en af te voeren. Hijsbare stapelbakken met een CE-verklaring zorgen voor meer duidelijkheid en geeft afnemers de garantie dat de bakken voldoen aan alle geldende gezondheids- en veiligheidseisen.

Zoals bovengenoemd zijn rolsteigers een veel gebruikt hulpmiddel in de bouw. Ook voor deze materialen is het belangrijk dat ze goedgekeurd en veilig zijn. Door ze jaarlijks te laten controleren door een deskundige, garandeert u de veiligheid tijdens het gebruik ervan. Daarnaast is het verplicht voor iedereen die verantwoordelijk is voor het opbouwen en vervoeren van bouwsteigers, om hier een certificaat voor te behalen. Dit geeft een extra stukje zekerheid en veiligheid op en om de bouwplaats.

Maak je personeel bewust met veiligheidstrainingen

Naast het bieden van veiligheid op het gebied van gecertificeerde materialen en juist gebruik van hulpmiddelen, is het ook belangrijk dat werknemers op de hoogte zijn van alle veiligheidsvoorschriften. Dit kan door middel van verschillende veiligheidscursussen die aansluiten bij de diverse sectoren in de bouw. Zo heeft u altijd de garantie dat uw werknemers ten alle tijden op de hoogte zijn van de laatste veiligheidsvoorschriften.  

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.