Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Veiligheidseisen gespoten PUR in Bouwbesluit 2012

Er worden extra veiligheidsmaatregelen ten aanzien van het aanbrengen van gespoten PUR-schuim in het Bouwbesluit opgenomen. De maatregelen zijn specifiek van toepassing op het isoleren van de kruipruimte van een woning.

Tijdens het aanbrengen van het gespoten PUR-schuim en ten minste twee uur na afloop van de werkzaamheden, mogen in de woning geen andere personen aanwezig dan de personen die het gespoten PUR-schuim aanbrengen, zo valt te lezen in de Wijziging Bouwbesluit 2012.

Ook moet de kruipruimte worden geventileerd met ten minste een ventilatiecapaciteit van 30 keer het volume van de kruipruimte per uur.

Risico’s gespoten PUR

Gespoten PUR-schuim is al enige tijd in opspraak vanwege de mogelijke gezondheidsrisico’s van het materiaal. Een onderzoek van TNO uit 2013 kon geen duidelijk verband vinden tussen de klachten en het materiaal. Omdat het rapport het verband ook niet kon uitsluiten pleitte minister Blok, toen minister voor Wonen en Rijksdienst, voor strengere veiligheidsmaatregelen. Dankzij de wijziging in het Bouwbesluit zijn eisen met betrekking tot de aanwezigheid van andere personen en van ventilatie wettelijk vastgelegd.

Eerder kondigde het Kennisplatform Gespoten PURschuim aan om vanaf 2019 bedrijven te verplichten foto’s te maken tijdens de werkzaamheden. Op deze manier kunnen uitvoerende bedrijven vastleggen dat de juiste veiligheidsmaatregelen zijn getroffen tijdens de werkzaamheden.

Naar verwachting zullen de verplichte veiligheidsmaatregelen per 1 oktober 2019 ingaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.