Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verankeringsysteem wint Bouwprijs 2009

Het HELI verankeringsysteem heeft in de categorie Bouwmaterialen & -systemen de Nederlandse Bouwprijs 2009 gewonnen. Met het systeem worden balkonelementen nagenoeg onzichtbaar bevestigd. De jury constateert dat het systeem zeer geschikt is voor renovatieprojecten. Waardering is er van de juryleden voor de zeer slanke manier van detailleren, waardoor het er ook esthetisch zeer goed uitziet.

Eenvoud en gemak
Bezoekers van de Internationale Bouwbeurs hebben kunnen stemmen voor de Publieksprijs. De Publieksprijs is gewonnen door de ‘Bouwkraan op BE-rijbewijs’. De jury noemt de bouwkraan die zonder vrachtwagenrijbewijs gereden kan worden ‘een opmerkelijke’ inzending.

Dat hiervoor geen hijsbewijs nodig is, maakt deze kraan tot een knap apparaat dat opvalt door eenvoud en gebruikersgemak. De bouwkraan is ingezonden door All-up in samenwerking met Firma Klaas Alu-Kranbau GmbH.

Gala van de Bouw
De juryprijzen werden woensdag 11 februari tijdens het Gala van de Nederlandse Bouw in het BeatrixTheater in Utrecht uitgereikt door juryvoorzitter mevrouw drs. Karla Peijs. Drs A.Th. van Delden, plaatsvervangend directeur-generaal ministerie VROM, reikte de Publieksprijs uit. Hij verving minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie. De Nederlandse Bouwprijs telt zes categorieën.

Gebouwen
Kantoorcomplex Westraven van Architectenbureau Cepezed heeft in de categorie Gebouwen de Nederlandse Bouwprijs 2009 gewonnen. De jury roemt de renovatie en nieuwbouw van Kantorencomplex Westraven – gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal bij knooppunt Oudenrijn – een fascinerend gebouw met alle comfort voor de gebruiker.

Materieel
De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Materieel gaat naar Klop Innovations voor de Arbortech AS 160. Dankzij een gepatenteerde zaagtechniek is het mogelijk zaagwerkzaamheden te verrichten die tot nu toe onmogelijk waren. De AS 160 zaagt baksteen, kalkzandsteen, hout en zelfs boomwortels.

Dienstverlening & Communicatie
Het Cement & BetonCentrum in samenwerking met prefab-betonproducten en bureaubakker heeft de Nederlandse Bouwprijs in de categorie Dienstverlening & Communicatie ontvangen voor de casestudies Prefab Beton. Samen met specialisten worden ideeën in geconcentreerde eendagbrainsessies ontwikkeld tot werkbare beschrijvingen voor prototypen.

Categorie Bouwwerken
De Bouwprijs in de categorie Bouwwerken gaat naar het kunstwerk Kooi-Met-Geen-Poema-Er-In. Het is in opdracht van de gemeente Apeldoorn ontwikkeld door kunstenaar Maarten de Reus. De jury is onder de indruk. Een fantastisch kunstwerk in de dubbele betekenis van het woord, aldus juryvoorzitter Karla Peijs.

Integraal ontwerpen en bouwen
De Nederlandse Bouwprijs in de categorie Integraal ontwerpen en bouwen is voor teams of organisaties die integraal ontwerpen en bouwen aantoonbaar hebben doorgevoerd in het bouwproces. De Nederlandse Bouwprijs in deze categorie ging DUO² BV en opdrachtgever Rijksgebouwendienst voor het gezamenlijke kantoor van de Informatie Beheer Groep en Belastingdienst.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.