Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verbouwing? Deze vier tips gaan je helpen

Overweeg je een verbouwing thuis? Je bent zeker niet de enige. Juist in coronatijd kiezen veel mensen voor een verbouwing van hun eigen huis. Bijvoorbeeld om een betere thuiswerkplek te creëren. Al heeft het zeker niet met corona alleen te maken. Nieuwe huizen zijn duur en geld lenen is goedkoop, dus verbouwen relatief veel mensen hun bestaande woning. Overweeg ook jij binnenkort met een verbouwing te starten? Dan doe je je voordeel met deze vier tips.

Maak een plan

Het klinkt misschien als een open deur, maar met het maken van een goed plan voor je verbouwing, bewijs je jezelf een dienst. Hoe concreter dat plan is, hoe beter. Want alleen een idee bij het resultaat dat je wilt, is geen plan. Wie zelf handig is, kan een kleine verbouwing wellicht prima af zonder tekeningen of externe hulp. Maar een aanbouw of de doorbraak van een muur, vraagt om een professionele tekening en een aannemer. Dat kost net iets meer, maar je bespaart jezelf er waarschijnlijk een hoop tegenslagen mee en je weet zeker dat het goedkomt.

Denk verstandig over wat je zelf doet en wat niet

Het maken van een plan dwingt je tot nadenken over wat je zelf doet en wat niet. Wie ervaring heeft, of op hulp van (kundige) vrienden of familie kan rekenen, doet wellicht alles zelf. Bij een groter verbouwproject kan het wel tegenvallen wat je zelf kunt en ook hoeveel tijd je dat kost. In een beetje verbouwing zitten heel wat uren, zelfs voor ervaren vakmannen. Daarnaast moet je je afvragen of je een resultaat kunt leveren dat ook voldoet aan je eigen kwaliteitseisen. Bedenk je ook dat, zelfs als je niet heel handig of ervaren bent, je in de afwerking veel zelf kan. Kitten is te leren en met lijm kun je over het algemeen zelf plinten vastmaken.

Vergeet vergunningen en regels niet

Werk je alleen binnenshuis? Dan heb je voor een verbouwing vrijwel zeker geen vergunning nodig. Voor een aanbouw of dakkapel verschilt dat per gemeente. Als een gemeente hier geen vergunning voor vraagt, is de omvang van de aanbouw vaak wel weer aan strikte regels gebonden, dus het is altijd noodzakelijk de voorwaarden te controleren. Daarnaast zijn er nog een aantal zaken om rekening mee te houden. Maak je gebruik van een bouwcontainer voor de deur? Als deze niet op eigen terrein staat, is hiervoor ook een vergunning nodig. Denk bij een ingrijpende verbouwing ook aan eventuele aansprakelijkheid voor schade bij de buren. Wordt je huis door de verbouwing meer waard? Dan moet je wellicht ook je opstalverzekering herzien.

Denk aan de verkoopbaarheid van je huis

Wie verbouwt, doet dat natuurlijk om zelf in een mooier huis te wonen. Maar niet iedere smaak is dezelfde en de woningmarkt hoeft ook niet altijd als een speer te gaan. Bedenk je daarom altijd wat een verbouwing doet met de waarde van je huis. Met een dakkapel en aanbouw zit je meestal wel goed, maar probeer niet te drastisch te zijn. Een gloednieuwe badkamer met paarse tegels is wat heftig, maar beton ciré en antraciet kunnen vrijwel altijd. Zo kun je meer beslissingen bewust maken. Je hoeft natuurlijk geen woning voor een ander te verbouwen, maar een beetje rekening houden met de geldende trends kan je ook later een hoop vreugde opleveren.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.