Aanbestedingsprocedure
Dat maakte het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dinsdag bekend. Het ministerie is samen met de Rijksgebouwendienst en het museum zelf verantwoordelijk voor de aanbesteding. Zij hebben besloten een nieuwe aanbestedingsprocedure uit te schrijven. De enige overgebleven aannemer die zich voor het megaproject heeft ingeschreven, heeft volgens hen een ‘onaanvaardbaar bod’ uitgebracht. De aannemer Koninklijke BAM Groep diende op 22 januari de offerte in.
Het verschil tussen de offerte van BAM (222 miljoen euro) en een contrabegroting van een onafhankelijk adviesbureau (134 miljoen euro) is 88 miljoen euro. De opdrachtgevers vinden dit verschil te groot. Het ministerie, de Rijksgebouwendienst en het Rijksmuseum zijn niet bereid om deze offerte met overheidsgeld te betalen. De opdracht wordt nu opnieuw aanbesteed. De opdrachtgevers verwachten mede door de Europese aanbestedingsregels pas dit najaar de nieuwe offertes van de aannemers.
Teleurstelling
De opdrachtgevers zijn teleurgesteld over de nieuwe vertraging. ,,Wij betreuren het dat het langer gaat duren”, aldus een woordvoerder van het Rijksmuseum in een reactie. ,,We hopen dat er zo snel mogelijk een nieuwe aannemer is. Ook hopen we op een zo snel mogelijke heropening van het hoofdgebouw van het museum.”
Ook BAM betreurt het dat de klus niet doorgaat. ,,We hebben drie maanden met 45 mensen aan de offerte gewerkt en we zijn in de volle overtuiging dat we een reëele prijs hebben ingediend”, aldus een woordvoerder van het bouwbedrijf. BAM sluit niet uit dat het zich inschrijft voor de nieuwe aanbestedingsprocedure. ,,De relatie met de opdrachtgevers is door de afwijzing niet verstoord. We wachten de nieuwe aanbestedingsprocedure af.”
Bron: ANP