Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verkeer begroet met ‘brainviaduct’

Het ‘High Tech Campus Eindhoven viaduct’ over de A2/A67 bij de stad is officieel geopend. Op het viaduct worden afbeeldingen van uitvergrote hersencellen door duizenden led-lampen verlicht. Sinds afgelopen zomer beschikt de High Tech Campus (HTC) over een eigen afrit. Van Rijkswaterstaat heeft de campus toestemming gekregen om het bijbehorende viaduct speciaal te bekleden. Het ontwerp is afkomstig van lichtarchitect Har Hollands.

Kleurencombinaties
Ingenieurs en- adviesbureau DHV, verantwoordelijk voor de technische uitwerking, berekeningen en projectbegeleiding, is aan de slag gegaan met ontwerp. Aan beide zijden is het viaduct voorzien van glazen platen met een afbeelding. De platen worden zowel voor als achter het glas belicht door Led’s en tonen de celstructuur ’s avonds in wisselende kleurcombinaties.

De hersencellen verwijzen naar de duizenden mensen die dagelijks op de Campus denkwerk verrichten; de hersenen van deze campusgebruikers zijn het gereedschap voor nieuwe technologische ontwikkelingen. Daarnaast sluiten de hersenen naadloos aan op de profilering van Eindhoven als brainportregio.

50.000 maal vergroot
De afbeelding op het viaduct, ter beschikking gesteld door dr. Ger J.A. Ramakers van de Universiteit van Amsterdam, laat een netwerk van zenuwcellen zien dat ongeveer 50.000 maal vergroot is. Deze zenuwcellen – cellichamen met uitlopers (een axon en meerdere dendrieten) – zijn afkomstig uit de hersenschors van een zoogdier en worden in weefselkweek gehouden voor wetenschappelijk onderzoek.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.