Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vertrouwen in bouwbedrijven is gestegen

Het vertrouwen van opdrachtgevers in bouwbedrijven is sterk toegenomen. Dit blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) in opdracht van de Regieraad Bouw.

Het onderzoek is een vervolg op twee eerdere onderzoeken in 2005 en 2006. De onderzoeken hebben tot doel het marktgedrag van opdrachtgevers in kaart te brengen. Aan het onderzoek hebben ruim 800 opdrachtgevers deelgenomen, uiteenlopend van grote professionele opdrachtgevers, als woningcorporaties en aanbestedende overheidsdiensten, tot particuliere woningeigenaren.

Levensduurkosten
In de ogen van veel opdrachtgevers stellen bouwbedrijven zich positiever op bij het oplossen van problemen, werken zij transparanter en komen zij vaker met innovatieve oplossingen. Wat de opdrachtgevers zelf betreft, blijkt dat zij bij hun opdrachten meer oog hebben voor levensduurkosten van projecten en op de innovatiegerichtheid van bouwbedrijven. In hun selectiebeleid spelen ook samenwerking en kwaliteit een grotere rol dan voorheen. De grote opdrachtgevers passen vaker moderne bouworganisatievormen toe.

Eigen initiatieven
Wel blijken veel grote opdrachtgevers zich nog nadrukkelijk met het bouwproces te willen bezighouden en zijn zij tot op heden niet erg genegen meer verantwoordelijkheden bij de opdrachtnemers te leggen. Eigen initiatieven van bouwbedrijven worden nog weinig gewaardeerd.

De laagste prijs is meestal het belangrijkste criterium om opdrachten te gunnen. De meeste opdrachtgevers hebben nog steeds een voorkeur voor traditionele bouworganisatievormen. In de toekomst verwachten zij echter vaker meer moderne vormen van bouworganisatie te gaan toepassen, zoals bijvoorbeeld bouwteam en design&construct.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.