Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verzakking dreigt in Dordrecht ondanks herstel

De vervanging van de kapotte riolering in Dordrecht biedt weinig soelaas voor de wijken met funderingsproblemen. Dat concludeert de Belangenvereniging Funderingsproblematiek (BVFP).

Het herstelwerk zou onzorgvuldig en verkeerd uitgevoerd worden. “Deskundigen op het gebied van grond- en waterwerken bevestigen dat ingrijpen noodzakelijk is. Deze miljoenenoperatie dreigt uit te lopen op een fiasco. Honderden Dordtse gezinnen krijgen over enkele jaren toch weer te maken met verzakte huizen.”

Technische fouten
De BVFP stuurde al een brandbrief naar de gemeente, waarin uitgebreid de fouten die de belangenvereniging heeft waargenomen bij de uitvoering van het gemeentelijke rioolplan, aan bod komen. De vereniging, die zegt onafhankelijk te zijn, heeft het plan ‘vakkundig bekeken en getoetst op onderzoek uit de vakliteratuur’.

De afgelopen jaren is al veel schade veroorzaakt door kapotte riolen in Dordrecht. De BVFP stelt dat de wethouder moet ingrijpen omdat de deskundigheid bij de afdeling Stadsbeheer van de gemeente ver te zoeken is.

Grondwater
Bij de huidige renovatie van het riool gaat volgens de belangenvereniging veel mis. Zo worden de rioolbuizen niet gefundeerd, waardoor buizen sneller breken en gaan lekken. De rioolbuizen worden ondersteund door waterdoorlatend zand en daardoor wordt er grondwater onttrokken van de funderingen van de woningen.

De gemeente heeft toegezegd kleidammen te leggen om voortdurende drainage van grondwater te voorkomen. Deze belofte is volgens de BVFP gebroken, vermoedelijk in verband met de kosten. Om de uitvoerders het werk te vergemakkelijken. worden duizenden liters grondwater weggepompt, waardoor juist de huizen beginnen te verzakken.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.