Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Verzakkingen beter in beeld


Verzakkingen en andere bouwschade die ontstaan door infrastructuurprojecten kunnen met satellietbeelden tot op de millimeter nauwkeurig in kaart worden gebracht. Op elk gewenst tijdstip, in een groot gebied rondom bouwwerkzaamheden, gedurende een reeks van jaren.

Acht masterstudenten Geomatics van de Technische Universiteit Delft hebben dat bewezen met een onderzoek naar satelliettechnologie. Aanleiding was de aanleg van een spoortunnel in Delft. Dat zou net als bij de Noord-Zuidlijn in Amsterdam en de Haagse tramtunnel tot veel schade aan gebouwen kunnen leiden. Met satellietbeelden is exact te zien hoe gebouwen reageren op elke verandering in de omgeving.

Meten
Bij grote infrastructuurprojecten worden duizenden metingen gedaan waaruit moet blijken of gebouwen geen schade lijden door de werkzaamheden. Dat gebeurt vooral in de directe omgeving van de graafwerkzaamheden en tijdens de meest intensieve bouwperiodes. Toch doen zich regelmatig verzakkingen voor en lopen gebouwen scheuren in de muren op. Het gevolg: projecten die maandenlang stilliggen en torenhoge kosten.

Afwijkingen
Zo’n situatie is volgens de Delftse studenten nu te voorkomen. Satellietbeelden laten afwijkingen in een gebouw van enkele milligraden al zien. Per vierkante kilometer kunnen duizenden punten worden gemeten. De beelden vanuit de ruimte tonen zelfs de invloed van temperatuur op bebouwing.

De masterstudenten en hun begeleiders vinden dat de TU de metingen de komende jaren moet blijven registreren. Zo kan worden vastgelegd hoe de historische binnenstad reageert op bouwactiviteiten.

Bron: TU Delft

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.