Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vier vakbeurzen in de Week van de Bouw

De BouwBeurs is dit jaar onderdeel van de Week van de Bouw van 9 tot en met 13 februari, samen met de vakbeurzen Renovatie & Transformatie, GEVEL en Material Xperience. “Vier vakbeurzen tegelijk op één locatie”, zegt Martijn Carlier van Jaarbeurs Utrecht. “Elke professional in bouw en vastgoed krijgt hiermee zijn eigen evenement.”

De Internationale Bouwbeurs in Utrecht was altijd een zelfstandig, tweejaarlijks evenement voor bouwend Nederland. Een algemene, brede beurs voor de hele bouwsector, waar sommige doelgroepen beter aan hun trekken kwamen dan andere. “Die beurzen hebben hun tijd gehad”, zegt Martijn Carlier, marktmanager Bouw van de Jaarbeurs Utrecht, verantwoordelijk voor de BouwBeurs en andere bouwgerelateerde beurzen en evenementen. “Exposanten vragen om een gerichter bereik, zeker in economisch spannende tijden. Ons antwoord daarop is de Week van de Bouw, die van 9 tot en met 13 februari voor het eerst plaatsvindt.”

Gala en Week van de Bouw

Events als het Nationaal Bouwdebat en het Gala van de Nederlandse Bouw met de uitreiking van De Nederlandse Bouwprijs blijven aan de Week van de Bouw verbonden. “Het bouwgala is een traditie die we bij economische tegenwind niet zomaar overboord gooien. We vinden het waardevol om de top van de branche op die manier bij elkaar te brengen, maar we kijken wel naar de vorm.” Zo is het gala twee jaar geleden van het Beatrixtheater naar de Polar Room op Media Plaza verhuisd. Het rode pluche is daarmee vervangen door een eigentijdse, zakelijke setting met lichteffecten. Dit jaar is het gala gepland in een nog grotere ruimte van congrescentrum Supernova. Een nieuw onderdeel is het seminar Led ’n Light tijdens Renovatie & Transformatie. Hier kunnen gebouweigenaren en gebouwbeheerders zich laten informeren over de toepassing van ledverlichting in renovatie- en transformatieprojecten. Voor het eerst wordt dit jaar ook het Grote BouwBeursfeest gehouden. “Een gezellige avond ongecompliceerd eten en drinken met optredens van Frans Duijts, Co Stompé en Tatjana”, legt Carlier uit. “Leveranciers en werkgevers kunnen van tevoren een eigen tafel reserveren voor hun relaties of personeel.”

Bouwprijs

Na de galalocatie is dit jaar de award van De Nederlandse Bouwprijs aan verandering toe. Bij de laatste vijf edities van de BouwBeurs bestond de award uit een abstract beeld van Marte Röling. “Bij alles wat je doet, moet je je afvragen of het tijd is om te veranderen”, vindt Carlier. “Marte Röling was tien jaar geleden een bekend kunstenares, maar haar naam zegt de nieuwe generatie prijswinnaars niet zo veel. We wilden bovendien een nieuw, verfrissend ontwerp met een herkenbare link naar de bouw.” Met deze vraag werd creatief bureau Fred & Guus benaderd. Dit Utrechtse bedrijf maakt in samenwerking met jonge, getalenteerde kunstenaars concepten op het gebied van kunst en vormgeving. De keuze viel op een ontwerp van kunstenaarsduo Kex. Het nieuwe Bouwprijsbeeld is met behulp van lasertechniek vervaardigd van kunsthars. Wat het precies voorstelt, blijft nog een verrassing.

Heeft een vakbeurs nog wel toekomst

Heeft een vakbeurs nog wel toekomst in een wereld waar informatie 24 uur per dag online beschikbaar is? Carlier meent van wel: “Een echte primeurfunctie heeft de vakbeurs allang niet meer, in andere opzichten is een beurs nog steeds interessant. Als bezoeker kun je even uit de hectiek van alledag stappen en je op één dag helemaal onderdompelen in de materie die te maken heeft met je vak. Je kunt producten vergelijken en aanraken, vakgenoten ontmoeten en bedrijven beter leren kennen.” Het onverwachte en onbekende speelt daarin volgens hem een grote rol. “En als bezoekers het de moeite waard vinden om te komen, dan moet je daar als aanbieder bij zijn. De beurs biedt een unieke kans om uit te pakken en is ideaal om in contact te komen met moeilijk bereikbare zzp’ers en potentiële klanten.” De Week van de Bouw is geen experiment of eenmalig iets, benadrukt Carlier. “Het is de eerste keer, dus we gaan er veel van leren. Wellicht dat we de tweede keer dingen anders aanpakken, maar we gaan wel in deze richting door.”

Voor meer informatie zie www.bouwbeurs.nl

Tekst: Emy Vesseur
Beeld: Jaarbeurs Utrecht, Marieke Duysters

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.