Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vijf winnaars Nationale Staalprijs


Restaurant het Jinso Paviljoen in Amsterdam is de winnaar van de Nationale Staalprijs 2010 in de categorie Utiliteitsbouw. Drie woningen in Apeldoorn kwamen als beste project Woningbouw uit de koker van de jury.

Het Jinso Paviljoen springt volgens de jury vooral constructief in het oog. “Het idee de stabiliteit van het dak driedimensionaal op te lossen met een samengestelde ringbalk was tot nu toe alleen bekend van stadions, bijvoorbeeld het dak over het Stadion Feijenoord in Rotterdam. Een dergelijke toepassing op deze kleine schaal is slim en uitgekiend: echt vernieuwend. De uitwerking is mooi, met koudgebogen glas en slanke staalprofielen, waarbij de constructieve veelzijdigheid van staal vernuftig is gebruikt.”
Andere genomineerden in de categorie Utiliteitsbouw waren de uitkijktoren Bostoren Landgoed Schovenhorst in Putten, het entreegebouw van het Audax Textielmuseum in Tilburg en kantoorgebouw Creative Valley in Utrecht.

Woningbouw
Het winnende project in de categorie Woningbouw, drie woningen aan de Veenhuizerweg in Apeldoorn, laat volgens de jury zien dat “met staal mooie, functionele en aangename woningen zijn te maken die niet alleen bereikbaar zijn voor zeer vermogende particulieren. En ook dat met industriële producten schakering en variatie mogelijk is.”

Vijf winnaars
In totaal kende de Nationale Staalprijs 2010 vijf winnaars. In de categorie Industriebouw won bedrijfsgebouw Wilo Nederland in Westzaan, de Samuel Beckett-brug in Dublin is het beste project Infrastructuur en de overkapping van station Amsterdam-Sloterdijk kreeg de eerste prijs in de categorie Karakteristieke stalen bouwdelen.

(Bron: Bouwen met Staal oktober 2010)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.