Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vloeibaar rubber maakt vakantiehuis waterdicht

Een vakantiewoning op Texel naar ontwerp van architectenbureau Benthem Crouwel is waterdicht gemaakt met vloeibaar rubber. Dat zorgt voor een naadloze waterdichte laag. Het huis is gebouwd in houtskeletbouw. De elementen zijn prefab gemaakt in de timmerfabriek van hoofdaannemer Bouwbedrijf Dekker de Vries in IJmuiden. Alle naden en overgangen zijn vervolgens door verwerker HPS Liquid Rubber ingesmeerd met Liquid Rubber HighBuild S-200 en verstevigd met geotextiel (“een soort kimband”, zegt directeur Rob van Henten), waarna een dekkende laag rubber op de elementen is gespoten. Daarna zijn de elementen op de bouwlocatie gemonteerd, zijn de nieuw ontstane naden ook weer ingesmeerd en verstevigd en is het geheel ten slotte weer ingespoten. Zo zit er een laagje van pakweg 2 mm dakbedekking op het huis (op de hoeken is dit ongeveer 3 mm).

Overlappen

Aanvankelijk was gekozen voor epdm als bedekking, maar vloeibaar rubber bood uitkomst omdat er veel moest worden ingepakt en daardoor erg veel overlappen zouden komen. Onder meer latten waarop ogen voor de gevelbekleding worden bevestigd: die bestaat namelijk uit visnetten.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

16 reacties op “Vloeibaar rubber maakt vakantiehuis waterdicht

  • Zo is het, bekijk het positief. Mooie oplossing en let we, de uiteindelijke gevelbekleding zal bestaan uit oude visnetten. ook een vorm van hergebruik.
    Het zal toch zeker niet zo zijn dat BC de spouw vergeten zijn. Lijkt me onwaarschijnlijk.

  • 123

    Gatver!
    waarom allemaal zo negatief!

    Wees blij dat er met milieuvriendelijke materialen wordt gewerkt
    ps er zijn wel meer rubberproducten die niet stinken

  • steven

    Aan alle commentatoren: Hier is de beschrijving van het project uit de website van de bouwer (via de link in het artikel te bereiken)

    “Architectenbureau Benthem Crouwel wil op Texel een nieuw type zomerhuis realiseren, in landelijke stijl maar toch apart. Van hout wordt een skelet gebouwd waaroverheen een naadloze, weersbestendige coating moet worden aangebracht die vervolgens bedekt wordt met 5 lagen visnetten. Dit geeft het huis een maritiem, speels en karakteristiek gezicht.
    In eerste instantie werd als bestendige laag onder de netten gedacht aan EPDM maar dat was veel te omslachtig om mee te werken. Aannemersbedrijf Dekker de Vries, verantwoordelijk voor de realisatie van het project, ging op zoek naar een andere oplossing en kwam terecht bij HPS Liquid Rubber.
    De houten delen van de prefab woning werden eerst voorbewerkt. Alle naden en overgangen werden ingesmeerd met Liquid Rubber® HighBuild S-200 en verstevigd met geotextiel. Vervolgens werd elk deel overgespoten met een dekkende laag SealRoof B-200.Het huis zal vervolgens ter plaatse gemonteerd worden, waarna nogmaals alle naden verstevigd zullen worden met een laagje HighBuild S-200. Het gehele huis zal vervolgens in een laatste afdekkende laag SealRoof B-200 gespoten worden. Over die laag zullen de netten aangebracht worden. Het resultaat: een uniek, eigentijds, karakteristiek en vooral duurzaam en weersbestendig zomerhuis. Eind maart verwacht men klaar te zijn en zal dit unieke huis te zien zijn op Texel. Een bezoekje waard…
    Architect: Benthem Crouwel
    Aannemer: Bouwbedrijf Dekker de Vries”

    Ben benieuwd hoe dit huisje zal worden ontvangen, maar feit is dat je onder de dekmantel van architectuur kennelijk toch wel alles kunt verkopen.

  • Rob Gremmee

    Bouwfysisch zit dit raar in elkaar, tenzij achter de rubberschil een geventileerde spouw zit. Als dat niet geval is dan zal in de winterperiode inwendige condensatie optreden tegen de binnenzijde van het rubber. Dit kan op termijn het achterliggende houtwerk aantasten. Met het rubber zelf zal niet veel gebeuren; kan heel goed tegen water en vocht.

  • steven

    Mensen, mensen, even recapituleren: in algemene zin wordt dit project zeer “argwanend” ontvangen: het ziet er niet zo vrolijk uit, er ontstaan wellicht erg hoge temperaturen in de zomer, er zal mogelijk behoorlijk veel condens optreden, het woonvocht zal niet door de constructie kunnen worden afgevoerd, waardoor het hout kan rotten, door de te verwachten krimpspanningen kunnen de naden weer opentrekken, er zal wel enige rubberlucht aankleven,zekr op warme dagen, mensen kunnen allergisch voor rubber zijn, het geheel oogt meer als een schuurtje dan een vakantiewoning, de functie van de visnetten is onduidelijk, maar leidt onherroepelijk tot een “morsige” aanblik vanwege daaraan -en in vastzittend zwerfvuil. Kortom,of dit allemaal terechte zorgen en kanttekeningen zijn, moet nog blijken. Ik hoop wel voor de architect en de bouwer dat die de opdrachtgever wel duidelijk en schriftelijk hebben gewaarschuwd, want de schade aan dit bouwseltje kan toch in de papieren lopen.

  • Jaap v.d. Bosch

    Zoals Fred al aan geeft de temperatuur kan zomers enorm omhoog gaan, je kunt een eitje bakken op die gevelelementen, hoe zou SKH daar over denken, want die houten elementen zouden dan behoorlijk kunnen krimpen, en zo mogelijk her en der scheuren, en de meeste van die gevel elementen leveranciers hanteren die SKH eisen in hun voorwaarde, en daar staat het e.e.a. in over het toepassen of beter gezegd het niet toepassen van donkere kleuren.
    Is dat hier in dit project allemaal verwerkt?? of is het een zeg maar proefproject, van laten we eens zien hoe het gehele handeltje zich houdt naar verloop van tijd? er even vanuit gaande dat die latere visnetten dermate open zijn, opdat de zon gewoon op dat zwarte rubber zijn invloed kan uitoefenen.

  • Mischa

    Ben grote voorstander van origineel gebruik van bouwmateriaal.
    Kan me wel vinden in de vragen/opmerkingen van de anderen:
    Rubber heeft altijd een sterke geur en natuurlijke rubber nog meer en hoe warmer hoe meer. Is daar mee rekening gehouden?
    Daarnaast ventilatie?
    En er zijn best veel mensen allergisch voor rubber, die zullen dit huis niet willen huren.

  • Aad

    Volgens mijn informatie is dit een natuur produkt, een natuur rubbermatras ruikt ook
    niet,of wel?????
    Hier heeft men voor zwart gekozen,maar volgens mij is dit product in bijna alle ral
    kleuren te verkrijgen.

  • Fred

    En reken maar, dat het van de zomer gemakkelijk veertig graden binnen word met die zwarte kleur.
    Had beter condoom kleurig kunnen wezen,dan woon je er nog veilig ook !

  • steven

    Ja Paul (v.d. redactie), dat heb ik wel gelezen! Maar enerzijds maakt dat niets uit t.a.v. mijn gemelde bouwfysische zorgen (dicht=dicht, ongeacht of er nog iets voor of op komt)en anderzijds blijft het bouwseltje dof zwart ogen, want een visnet is m.i. nog altijd transparant (want anders zijn de vissen zo moeilijk te vangen).
    Kortom, de constructieve wand-en dakopbouw blijft voor mij een raadsel, hoewel ik natuurlijk niet op de hoogte ben van alle details. Ik kan mij ook eigenlijk niet voorstellen, in combinatie met het noemen van Benthem Crouwel dat dit niet correct zou zijn gebeurd. Hoewel? Je zou ze de kost moeten geven……………..

  • Krius

    tja, wat ze allemaal wel niet verzinnen om op te vallen. maar het is een mooi schuurtje geworden niet?

  • Jan Clabbers

    Nadat ik het infofilmpje heb gezien moet ik helaas constateren dat ook deze dakdekker totaal geen oog heeft voor veilig werken….
    ze maken geen gebruik van pbm’s en ook geen dakrandbeveiliging of van leeflijnen te zien super reclame voor de branche !

  • Goed lezen Steven: er komt nog gevelbekleding op van visnetten. Meer binnenkort in Bouwwereld.

  • Jan Clabbers

    Reukloos rubber ? Als de zon begint te schijnen begint bij ons op het kunstgrasveld van de voetbalclub het al te ruiken naar rubber ! tussen het gras ligt gemalen rubbergranulaat….en dit huisje geheel van rubber ???

    En hoe zit het met de brandwerendheid van het materiaal?

  • steven

    Mmmmmhhh, Ik vind dit optrekje er niet erg fris of vriendelijk uitzien. De troosteloze omgeving maakt de zwarte verschijning ook niet bepaald leuker. Maar dat is natuurlijk een kwestie van smaak!
    Wel vraag ik mij af, hoe de betrokkenen de gehele buitenschil, dus dak en vooral wanden ventilerend hebben uitgevoerd: dus als een damp-open constructie vanwege het waterdamptransport van binnen naar buiten. En dit juist met houtskeletbouwelementen?
    Is dit bewust zo gedaan en dus bouwfysisch voorzien, of zal dit zwarte stulpje over 5 jaar, geheel verrot, in elkaar storten?

  • Bart

    En vervolgens afvragen hoe je van de condensklachten af gaat komen? Rubber staat nu niet echt bekend om zijn ademend karakter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.