Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vloersysteem dat bacteriën doodt

Bolidt Kunststoftoepassing B.V. en TNO hebben diverse testen uitgevoerd met antimicrobiële vloersystemen waarin gebruik wordt gemaakt van een nieuwe bacteriën-bestrijdingstechniek. De eerste laboratoriumproeven zijn veelbelovend.

Elektrocutie

Het vloersysteem gebruikt elektrocutie om bacteriën te doden. Bolidt heeft een serie kunststofvloersystemen voor de zorgsector ontwikkeld, waarin gebruik wordt gemaakt van deze revolutionaire techniek. Waar reeds bekende antibacteriële (verf)systemen zijn gebaseerd op een chemische bestrijding van de multiresistente bacteriën, zijn de Bolidt-systemen gebaseerd op een gepatenteerde mechanische AM-Inside technologie. Deze technologie houdt in dat de bacterie bij contact met het vloeroppervlak door het inherente elektrische ladingsverschil tussen het vloeroppervlak en de bacterie zelf wordt gedood. De multiresistente bacteriën kunnen zich dan niet verder voortplanten en overleven. Op deze wijze worden dus grote aanrakingsoppervlakken tegen ontwikkeling en verspreiding van bacteriën beschermd.

Minder verspreiding, minder resistentie

“Aangezien juist via de vloeren een groot verspreidingsrisico bestaat van de multiresistente bacteriën, zal met deze ontwikkeling een enorme stap voorwaarts worden gezet in de strijd van ziekenhuizen en zorgcentra om multiresistente bacteriën zoals klebsiella pneumoniae en Meticilline-resistente Staphylocuccus aureus (MRSA) tegen te gaan. Uit de eerste reeks laboratoriumproeven blijkt dat de antimicrobiële formule in de Bolidt vloersystemen werkzaam is bij een groot aantal multiresistente bacteriën. Bovendien kunnen die bacteriën niet resistent worden. De testen en laboratoriumproeven bij TNO en in het eigen laboratorium van Bolidt bevinden zich in een vergevorderd stadium, maar er zullen nog enkele laatste testen moeten worden uitgevoerd. Tevens zijn we vergevorderd met het toepassen van dezelfde technologie in onze speciale hygiënische wandsystemen voor de zorgsector”, aldus commercieel directeur drs. R. van der Sloot.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.