Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vogelaar bezoekt ‘prachtwijken’ New York

Om ideeën op te doen voor haar beleid, heeft minister Ella Vogelaar (Wonen, Wijken en Integratie, PvdA) verschillende achterstandswijken in de Amerikaanse stad New York bezocht.

Vorig jaar maakte Vogelaar al een rondtocht door de Nederlandse probleemwijken. Vogelaar kreeg onder meer een rondleiding in de wijk Harlem, decennialang een buurt die gebukt ging onder criminaliteit en armoede. Maar door verschillende maatregelen lijkt het beter te gaan met de wijk.

Woningcorporaties
Bij een van de projecten in Harlem krijgen projectontwikkelaars vrijstelling van belasting gedurende een aantal jaren, waardoor het renoveren van huizen voor hen rendabel wordt. De gerenoveerde huizen worden vervolgens onder de marktwaarde verkocht. ‘Dat zijn constructies waarvan ik denk dat ze de moeite waard zijn om ook in ons land serieus naar te kijken,’ zegt Vogelaar donderdagavond in RTL Nieuws.

Dit nieuws komt aan als een ‘klap in het gezicht’ bij de woningcorporaties, meldde de Telegraaf zondag. “Het zijn de woningcorporaties die daar zes jaar geleden de kolen uit het vuur hebben gehaald en de wijk hebben terugbevochten op de verloedering. Nu Harlem weer ‘sexy’ wordt en de projectontwikkelaars er geld verdienen, gaat ze kijken”, aldus voorzitter van Aedes Willem van Leeuwen.

Onduidelijk
Vogelaar wees vorig jaar veertig probleemwijken aan die met geld van de overheid en de woningcorporaties moeten worden omgetoverd tot prachtwijken. Maar de aanpak van de probleemwijken dreigt vast te lopen door onduidelijkheden over de aanpak van de wijken en de financiering van de plannen.

Bron: Elsevier

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.