Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vogelaar en corporaties sluiten akkoord

Met de dreiging van een miljardenheffing in haar hand heeft minister Ella Vogelaar gisteren een akkoord gesloten met de woningcorporaties.

De corporaties dragen de komende tien jaar 2,5 miljard euro bij aan het opknappen van de veertig probleemwijken. Ook gaan ze winstbelasting betalen.
We kunnen met recht en reden zeggen dat dit een zware bevalling was, aldus de bewindsvrouw.

De corporaties zullen hun bijdrage naar draagkracht storten. Ze beheren de geldpot zelf. Dat betekent een tegenvaller voor minister Bos van Financiën, omdat het fonds daarmee niet positief uitpakt voor het begrotingssaldo. Daar staat echter wel voor een deel de vennootschapsbelasting tegenover.

De opbrengst van deze winstbelasting zou jaarlijks 500 miljoen euro bedragen. Volgens Willem van Leeuwen, voorzitter van Aedes, doet dit vreselijk zeer. We komen hierover met het kabinet nog te bespreken, aldus Van Leeuwen die verder wel tevreden is over het akkoord.

De 2,5 miljard euro die de corporaties moeten betalen is minder dan de 3 miljard euro die het kabinet wilde heffen. Volgens Vogelaar zit er echter meer in het vat dan de bijdrage van de corporaties. Binnen het kabinet zullen andere ministeries een nog onbekend bedrag bijdragen. Als voorbeeld noemde Vogelaar de minikredieten aan kleine ondernemers van het ministerie van Economische Zaken.

In het akkoord hebben Vogelaar en de woningcorporaties een aantal zaken uitgeruild. De bijdrage van de corporaties aan de uitgaven voor de huurtoeslag gaat definitief niet door. Wel blijven de huren gekoppeld aan de inflatie. Op hun beurt beloven de corporaties in de periode 2007-2010 150.000 woningen te bouwen.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.