Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vogelaar vreest terugval woningbouw

De bouw van woningen kan in 2015 inzakken naar ongeveer 70.000 per jaar. Deze inschatting heeft minister Ella Vogelaar voor Wonen en Wijken donderdag gegeven. In deze kabinetsperiode, die tot en met 2011 loopt, wil Vogelaar jaarlijks ruim 80.000 nieuwe woningen neerzetten. Onder andere door op oude fabrieksterreinen te bouwen, wil de minister daar zo veel mogelijk aan vasthouden. Ze plaatst echter vraagtekens of dit zal gebeuren.

Het woningtekort zal daarom aanhouden, aldus Vogelaar. Volgens huidige afspraken met de bouwsector zal Nederland in 2010 een tekort aan woningen van ongeveer 1,5 procent kennen. Volgens Vogelaar betekent dat ,,een redelijk ontspannen woningmarkt”.

Niet eenvoudig
In het regeerakkoord spraken CDA, PvdA en ChristenUnie de doelstelling af om tussen de 80.000 en 100.000 woningen per jaar te bouwen. Vogelaar mikt er nu op om jaarlijks tussen de 80.000 en 83.000 huizen te laten bouwen. Zij zei al eerder dat het niet eenvoudig is om een productie van 100.000 huizen te halen.

De PvdA-bewindsvrouw stelt dat zij ,,niet op alle factoren” in de bouw invloed heeft. Wel zal de minister de afspraak met de woningcorporaties bewaken over een productie van 150.000 woningen in de komende drie jaar. Verder wil zij ervaringen over het verkorten van procedures breed delen.

Vogelaar wil ook mensen stimuleren om hun eigen woning te bouwen. Vorige maand stelde Almere 1500 kavels beschikbaar waar mensen zelf hun huis kunnen neerzetten. Volgens de gemeente is volop belangstelling voor het project.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.