Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Volledig Cradle to Cradle bouwen niet haalbaar

Het volledig bouwen op basis van Cradle to Cradle (C2C) is op dit moment niet mogelijk. Wat wel kan is producten maken die volledig C2C gecertificeerd zijn. Dit zegt William McDonough, de Amerikaanse grondlegger van het C2C-concept, in de decemberuitgave van het magazine Stedebouw & Architectuur.

Momenteel worden diverse projecten in Nederland gerealiseerd op basis van het C2C-gedachtengoed: Park 20|20 en B/S/H/ Inspiratiehuis in Hoofddorp, Villa Flora in Venlo, Search kantoor in Amsterdam, NIOO KNAW nieuwbouw in Wageningen, kantoorinterieur RAU in Amsterdam, en de woning Recht op Wind van architecten Jouke Post en Frido van Nieuwamerongen. Over deze projecten zegt McDonough in het interview in Stedebouw & Architectuur dat volledig Cradle to Cradle bouwen op dit moment nog niet haalbaar is. “De genoemde gebouwen zijn op weg naar C2C. De C2C-woning van Post bijvoorbeeld zit op 89 procent.”

Effectieve C2C-nieuwbouw

McDonough werkt met Coert Zachariasse, directeur Delta Development, aan modellen voor integrale gebiedsontwikkeling met super effectieve C2C-nieuwbouw en C2C-opgewaardeerde bestaande bouw en infrastructuur. McDonough en Zachariasse willen hun plannen in overleg met overheidspartijen verder uitwerken en realiseren..

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.