Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Voorspanning van betonconstructies ook in virus

Natuurkundigen hebben ontdekt waar het buikgriepvirus zijn buitengewone sterkte vandaan haalt. Het virus bouwt namelijk een voorspanning in. Dit principe wordt ook gebruikt om betonconstructies te versterken: de metaaldraden van de wapening worden uitgerekt, zodat er spanning ontstaat die de hele structuur weer samentrekt. De spanning werkt krachten van buitenaf, die het beton juist op willen rekken, tegen.

Kennis over de structuur van dit omhulsel is essentieel voor de ontwikkeling van antivirale medicijnen tegen buikgriep. Verder is dit mechanisme relevant voor nanotechnologische toepassingen. Aangezien nu bekend is hoe we nanodeeltjes extra sterk kunnen maken, kan hun toepasbaarheid verder uitgebreid worden.

Voorspanning

Er is door de Vrije Universiteit en de Stichting FOM onderzoek gedaan aan norovirussen, die buikgriep veroorzaken. De virussen zijn te klein om met een lichtmicroscoop te kunnen zien, dus gebruikten de onderzoekers een tastmicroscoop. Zoals een ouderwetse platenspeler over een grammofoonplaat beweegt, zochten ze de virussen op de tast. Daarna werd er hard op gedrukt, tot het virusdeeltje uit elkaar barstte.

Deze metingen lieten zien dat het virus onder voorspanning staat. Het sterke omhulsel komt het virus goed uit tijdens zijn tocht door het lichaam. Hierbij moet het virus bijvoorbeeld de extreem zure omgeving van de maag weerstaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Voorspanning van betonconstructies ook in virus

 • Redactie Bouwwereld.nl

  Meneer Kleetblatt, u heeft gelijk. Ik verander het meteen.

  Met vriendelijke groet,

  Redactie Bouwwereld.

 • Ernst Kleeblatt

  Het is me de laatste tijd verschillende keren opgevallen dat er bij gewapend beton gesproken wordt over BEwapening. Mij is ooit geleerd dat het staal in de beton wordt aangeduid met “WAPENING”. “BEWAPENING” is het ijzerwerk waar een leger zich van bediend, en dan met name de vuurwapens.
  Iets om in de artikelen rekening mee te houden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.