Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Vrijheid belangrijkste drijfveer startende zzp’er

De drang naar vrijheid en onafhankelijkheid is voor 45% van de startende zzp’er de belangrijkste reden om voor zichzelf te beginnen, zo blijkt uit een onderzoek in opdracht van Delta Lloyd.

Nadat de zzp’er van die vrijheid geproefd heeft, wil 43% nooit meer voor een baas werken. En dit aantal neemt alleen maar toe naarmate de zzp’er enkele jaren voor zichzelf werkt. Maar liefst 65% van gevestigde zzp’ers verwacht nooit meer in loondienst te zullen gaan.

Werk/privé
Zelfontplooiing en een betere combinatie van werk en privé zijn beide voor 30% van de zzp’ers het belangrijkste motief om een eigen zaak te starten, gevolgd door de wens om volledig zelfstandig te werken (23%). 21% van de zzp ers is voor zichzelf begonnen omdat ze het niet meer naar hun zin hadden bij het bedrijf waarvoor ze werkten.

Volgens trendwatcher Adjiedj Bakas wordt vrijheid steeds belangrijker: We leven nu in een postmateriële economie waarbij geluk en een gevoel van vrijheid voorop staan. Beloning komt op de tweede plaats.

Eigen zaak
Driekwart van de Nederlanders droomt ervan om voor zichzelf te beginnen. In 2007 hebben ruim 85.000 mensen van deze droom werkelijkheid gemaakt en zijn als zzp er gestart. Het aantal zelfstandige ondernemers neemt toe met minimaal 15% per jaar.

Volgens het CBS zijn er 414.000 zzp ers in Nederland, meer dan de helft van het totaal aantal ondernemingen in Nederland. Het FNV spreekt zelfs van een groei naar 1 miljoen zzp ers in 2010.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.