Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

VROM-Inspectie wijst op brandwerende eisen

Scheidingswanden tussen woningen moeten minstens twintig minuten bestand zijn tegen branddoorslag. Die minimumeis geldt voor alle bestaande woningen, onafhankelijk van hun bouwjaar. Dat schrijft het Bouwbesluit voor.

Afgelopen weekend zorgde een brand in Zaandam ervoor dat zo’n tien huizen onbewoonbaar raakten. Eerder, in augustus, leidde een brand in Hoofddorp tot schade bij een groot aantal woningen omdat de scheiding tussen de woningen bij het dak onvoldoende brandwerend was. Het lijkt erop dat ook in Zaandam een onvoldoende brandwerende scheiding een rol speelde bij de snelle verspreiding van de brand.

In 2006 heeft de VROM-Inspectie naar aanleiding van een vergelijkbare, onveilige situatie in Heerlen geadviseerd de brandwerendheid bij woningen met eenzelfde type dakconstructie te onderzoeken en zonodig maatregelen te treffen. Destijds heeft de VROM-Inspectie gemeenten opgeroepen eigenaren van advies te dienen en zonodig aan te spreken op hun verantwoordelijkheid. Meer informatie over dit onderwerp is te vinden in ons dossier ‘Brandveiligheid’.

Bron: VROM

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.