Vorige maand was je op een beurs en kreeg veel te veel info over verschillende verduurzamende concepten, dus je hebt al die flyers maar weer direct in de prullenbak gegooid bij het weggaan. Eenmaal thuis opende je je e-mail en werd je hele inbox alweer vol geladen met advies over stijgende prijzen en dat Nederland binnen zo veel jaar van het gas af moet zijn. In dezelfde inbox zit ook je nieuwe gasrekening en na de schrik schiet de gedachte door je hoofd om toch dat advies van die ene overtuigende adviseur van vorige maand op te volgen. Je typt op internet “warmtepomp” in de zoekfunctie en de informatie schreeuwt je weer toe: om wat orde in de chaos te brengen staan hieronder een aantal belangrijke redenen waarom een warmtepomp van alle oplossingen een goede duurzame optie zou zijn.
Hoe werkt een warmtepomp?
In het kort haalt een hybride warmtepomp warmte uit de buitenlucht, waardoor er minder gestookt hoeft te worden door je CV-ketel en er dus minder CO2 uitgestoten wordt door jouw huishouden. Om het even iets breder te trekken, roept het klimaat om actie en is de maatregel in Nederland hiervoor ingesteld dat in 2050 iedereen van het aardgas af moet. Bij het gebruik van een warmtepomp wordt grotendeels of alleen elektriciteit verbruikt, waardoor er een kleine hoeveelheid tot géén fossiele brandstoffen worden verbrand. Doordat je deze vermindering toepast in jouw huishouden, draag jij jouw deel bij aan de verduurzaming van Nederland en daarmee vecht je mee in het gevecht tegen de klimaatcrisis, met zo min mogelijk inspanning. Prachtig toch? De warmtepomp heeft nog meer voordelen waaronder dat de pomp onderhoudsarm is en dus weinig aandacht vergt het hele jaar door. De warmtepompen worden tegenwoordig ook steeds compacter en vooral stiller geproduceerd. Zo wordt er steeds minder geluidshinder ondervangen bij het installeren van een warmtepomp.
Hoeveel kan ik besparen dan?
Elke verandering aan je huis kost natuurlijk geld, maar je bespaart ook een hoop en er bestaan meerdere tegemoetkomingen voor het verduurzamen van je woning. Zoals je hoogstwaarschijnlijk al gemerkt hebt, wordt gas steeds duurder. De overstap op een warmtepomp is een duurzame investering, waardoor je maandelijks minder komt te betalen en waarbij je ook nog door de overheid wordt gesteund door middel van subsidies. Naast dat je gasrekening met flinke stappen zal dalen, doordat je CV-ketel minder gas verbruikt, krijg je namelijk ook nog eens tot €1600,- terug van de aanschaf van een warmtepomp door de ISDE-subsidie regeling. De hoogte van het bedrag is o.a. afhankelijk van het duurzaamheidslabel van de warmtepomp, daar heb je geheel zelf de keuze in. Om af te sluiten nog een aangename bijkomstigheid: het energielabel van je woning zal ook omhoog klimmen, wat weer voordelig is voor de waarde van je huis. Het blijkt dat een hoger energielabel gemiddeld een aanzienlijk percentage meer oplevert bij de verkoop van je huis. De investering in een warmtepomp zie je dus zowel in je maandelijkse portefeuille terug, als in een later stadium.