De Eerste Kamer heeft ingestemd met de Invoeringswet Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht (Wabo). Met deze goedkeuring kan de Wabo ingaan per 1 juli.
De Invoeringswet is technisch van aard en regelt onder meer het overgangsrecht en de wijziging van bestaande wetten die opgaan in de Wabo. Dankzij de Wabo wordt het voor architecten mogelijk om digitaal vergunningsplichten te checken en vergunningen aan te vragen voor projecten.
Vergunningen
De Wabo is een belangrijk middel om de dienstverlening van overheden op het gebied van vergunningen aan burgers en bedrijven te verbeteren en te moderniseren. Minister Huizinga van VROM ziet de invoering als een belangrijke stap in de vermindering van de regeldruk en de verbetering van de dienstverlening aan de ondernemende burger. “Burgers en bedrijfsleven krijgen voor een verbouwing vaak te maken met verschillende vergunningen. Deze moeten ze aanvragen bij verschillende overheidsinstanties, wat veel tijd en geld kost. Dat behoort nu tot de verleden tijd”.
Eén omgevingsvergunning
Wie bijvoorbeeld een huis, fabriek of schuur wil bouwen, verbouwen, oprichten of gebruiken, krijgt te maken met veel vergunningen en voorschriften voor wonen, ruimte en milieu. Met elk hun eigen criteria, procedures, ambtelijke loketten, afhandelingtermijnen, leges en toezichthouders. Door de invoering van de Wabo worden 26 vergunningen en 1600 formulieren ondergebracht in één vergunning, de zogenoemde omgevingsvergunning. Zo hebben burgers en ondernemers nog maar te maken met één vergunning, één loket, één besluit en één procedure. Bovendien kan de aanvraag digitaal worden ingediend via Omgevingsloket online. Dit levert volgens het Ministerie van VROM een lastenverlichting op van ruim 130 miljoen euro voor bedrijven en burgers.
- Neem een (proef)abonnement op Bouwwereld