Bewoners van de Zutphense wijk De Teuge krijgen een individuele warmtevoorziening in de vorm van een gasaansluiting en cv-ketel. Het geflopte collectieve systeem met warmtepompen in de wijk verdwijnt, zo luidt een voorstel voor een oplossing in het langlopende euvel.
Met dit voorstel van gemeente en bewoners komt mogelijk een einde aan een acht jaar durende warmtepomp-soap rond de duurzame wijk De Teuge. Dit woningbouwproject, waarvan de eerste woningen in 2003 werden opgeleverd, werd gebouwd op basis van een energieneutraal concept met warmtepompen met bodembronnen, maar bleek al gauw vooral energieverslindend te zijn. Door tal van oorzaken verbruikten bewoners niet alleen drie keer zoveel electriciteit dan waarvoor het warmtenet rond de wijk was voorberekend; warmtepompen en het electricicteitnet vielen massaal uit waardoor bewoners in de kou zaten. De energierekeningen in de wijk waren torenhoog door het hoge stroomverbruik. Sinds de eerste klachten zijn betrokken partijen in een stevig getouwtrek verwikkeld over de oorzaak en de schuldvraag. In de installatiewereld is de kwestie inmiddels net zo veel besproken als de problemen met balansventilatie in de Amersfoortse wijk Vathorst.
Warmtepomp vervangen door gas
De gemeente erkende in 2010 dat het systeem een mislukking is. Bewoners pleiten al langer voor terugkeer van een gasvoorziening met cv-ketel. Samen kondigen ze nu aan dat er over een jaar weer sprake is van een individuele energie en warmtevoorziening. Volgens gemeentevoorlichter Diederike Grijns moet nog bepaald gaan worden of dit een gasaansluiting met cv-ketel is. Het voorstel komt in de gemeenteraad.
Fonds
De aanpassingen worden betaald uit een fonds van gemeente, bewoners, bouwers, Vitens en installateurs. Robert van den Breemen, voorzitter van de belangenvereniging De Teuge, ziet de stap als een doorbraak naar een definitieve oplossing. Met dit voorstel wordt het uitvoeringstraject losgekoppeld van het juridische traject. Laatstgenoemde kan namelijk nog jaren in beslag gaan nemen, terwijl bewoners nu een oplossing behoeven.
@ Erik Hoogendam,
Nee, ik schreef dat je ZO MOGELIJK de toorn over jezelf afroept, en dat is echter wat anders, als wat jij nu stelt, je hebt mijn reactie niet goed gelezen.
Je risico’s zijn veel groter, je verlaat je veel meer op de techniek, de inregeling, de deskundigheid van een installateur, en het onkosten verhaal bij onderhoud, en schoon houden met name invoer kanalen.
Ik heb 3 jaar voor Amersfoort gewerkt, en bij het toetsen op papier was de capaciteit vaak wel in orde, ook niet altijd, en liet ik dan corrigeren, maar middels contact met de toen malige buiteninspecteur kwam zelfs uit de bus, dat sommige installateurs geen enkel benul hadden wat inregelen nou eigenlijk precies inhield, en bij meet rapporten steekproefs gewijs werd dit ook wel duidelijk, maar dat wil niet zeggen dat dit overal zo was, maar dat risico loop je met meer high tech toepassing, en dat bedoelde ik met zo mogelijk de toorn over jezelf afroepen, bij natuurlijke toevoer, en mechanische afvoer zul je zeggen heb je ook een risico, ja, dat is waar maar die is wel een heel stuk kleiner, en het kanaal vervuilingsverhaal is daar helemaal niet aan de orde.
Over het functioneren van een warmtepomp kan in nietszeggen. Wel weer jammer dat Vathorst en problemen met balansventilatie in een adem worden genoemd. Al we nou eens allemaal het onderzoeksrapport zouden lezen zouden we tot een andere conclusie komen. We vergeten steeds weer dat in Vathorst over een groot deel van de ventilatiesystemen met natuurlijke toevoer ook klachten waren/zijn. Als het over ventilatie gaat zijn het niet de systemen op zich die problemen veroorzaken maar schort het aan het ontwerp, de uitvoering en fatsoenlijke inregeling.
De reactie van Jaap dat je de toorn over je afroep bij balance ventilatie is niet correct. Door alleen de bladen te lezen ontvang je niet alle info. Ik heb zelf de balance ventilatie daar gecontroleerd en de meeste waren oké. Uitvoering is één en een goede werking van een systeem (dat opzich goed werkt)is twee.
Ben het met Jaap eens. WKO icm elektrisch aangedreven warmtepompen en lage-temperatuur verwarming zou ongeveer gelijke of iets lagere energiekosten moeten opleveren. Ik kijk uit naar een grondige financiele analyse van de droeve afloop.
Ben wel benieuwd naar de hoofdoorzaak, want een warmtepomp die in principe dan heel veel stroom meer zou verbruiken, torenhoog staat er, daar moet lijkt mij iets anders achter zitten, want dat is het principe van de warmte pomp niet, dat heeft de rest van Nederland met die warmtepompen toch ook niet?
Het vergelijk van Vathorst met de balansventilatie problemen is er 1 van heel andere orde, door dat systeem toe te passen, of je te verlaten op het passiefhuis idee, daarvan heb je al langer in diverse bladen en nieuwsberichten kunnen waarnemen, dat je hiermee zo mogelijk de toorn over jezelf afroept.