Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wat is VCA en waarom is het belangrijk?

Veiligheid op de werkvloer is zeker in de bouw van groot belang. Om de veiligheid goed te kunnen waarborgen en zo veel mogelijk bedrijfsongelukken te voorkomen, is het VCA in het leven geroepen. Hier komen zowel leidinggevenden als werknemers mee in aanraking. In dit artikel lees je wat een VCA cursus en diploma inhoudt en waarom het zo belangrijk is.

Wat is VCA?

VCA is een afkorting voor ‘Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers’. Bij een VCA-cursus leer je hoe je op een veilige en verantwoorde manier risicovolle werkzaamheden kunt uitvoeren op de werkvloer. Om bedrijfsongevallen te voorkomen, is het belangrijk dat zowel de leidinggevenden als de werknemers een VCA diploma halen. Hiermee tonen ze namelijk aan dat ze beschikken over de juiste kennis wat betreft het veiligheidsbeleid.

Voor welke branche?

Een VCA-cursus is niet gericht op één specifieke branche. Het is relevant voor alle werkvelden waarbij risicovolle werkzaamheden worden verricht. Een aantal voorbeelden van branches waarbij een VCA diploma sterk aan te raden is:

  • (Werktuig)Bouwkunde
  • Elektrotechniek
  • Civiele techniek
  • Chemische industrie
  • Steigerbouw
  • Vrachtvervoer/transport

Is een VCA diploma verplicht?

Wettelijk gezien is een VCA diploma niet verplicht. Toch wordt het steeds vaker geëist door bedrijven en opdrachtgevers. Met het diploma laat je niet alleen zien dat jijzelf, jouw werknemers of de leidinggevenden goed op de hoogte zijn van het veiligheidsbeleid, maar kan het bedrijf ook aantonen dat er wordt voldaan aan een aantal verplichtingen uit de Arbowet. Het is dus in meerdere opzichten een groot voordeel om een VCA diploma op zak te hebben.

Soorten VCA diploma’s

Er zijn verschillende soorten VCA diploma’s. Voor veel werknemers zal een Basisveiligheid VCA diploma voldoende zijn. Bij het examen van het basis VCA wordt er aandacht besteed aan de wetgeving, het herkennen van en handelen in onveilige situaties en het voorkomen van bedrijfsongevallen. Voor leidinggevende is er een zogenaamd VOL-VCA diploma. Deze cursus en het examen is naast de basis gericht op het opstellen van een bedrijfsnoodplan en leiding geven volgens alle veiligheidsregels. Tot slot is er voor intercedenten en leidinggevenden van uitzendbureaus een VIL-VCU examen en diploma. De afkorting VIL staat voor ‘Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden’. Dit is vergelijkbaar met een VOL-VCA diploma, maar aangevuld met kennis die relevant is voor een arbeidsbemiddelaar.

VCA cursus en VCA examens

VCA cursussen zijn zowel online als klassikaal te volgen. De VCA examens kunnen worden afgelegd op verschillende locaties in Nederland. VGMbox heeft bijvoorbeeld maar liefst 148 examenlocaties. Van de Randstad tot aan Groningen en Maastricht.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.