Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Wat zijn de mooiste gebouwen ter wereld?

Als je graag inspiratie wilt doen als architect of als je juist foto’s of schilderijen van prachtige architectonische masterpieces aan je muur wilt hangen dan is dit artikel echt geschikt voor jou. In deze blog gaan we namelijk dieper in op de mooiste gebouwen ter wereld. Afbeeldingen van deze panden kun jij vervolgens via https://www.photowall.nl/ kopen om ze aan de wanden van je huis of kantoor te hangen. Hartstikke leuk natuurlijk! Hierdoor zul je de hele dag door geïnspireerd worden door de schoonheid van de onderstaande gebouwen, die door veel mensen gezien worden als de mooiste panden ter wereld. 

Het Witte Huis

De Ierse architect James Hoban was de man achter het ontwerp van het Witte Huis. In 1792 diende Hoban een plan in voor het presidentiële herenhuis en kreeg vervolgens de opdracht om het Witte Huis te bouwen. De bouw begon in 1793 tot de voltooiing in 1801. Het iconische gebouw, dat sinds de tweede president van het land, John Adams, de thuisbasis is van elke Amerikaanse leider, is gemaakt van wit geschilderd Aquia-zandsteen. 

Buckingham Palace

Oorspronkelijk bekend als Buckingham House, kocht George III het pand in 1735 toen het herenhuis niet meer was dan een huis van rode baksteen. Sindsdien hebben verschillende architecten aan het gebouw gewerkt om het te maken tot wat het nu is, waaronder John Nash, Edmund Blore en Sir Aston Webb. Het iconische gebouw moest ook veel werk ondergaan nadat het tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst negen keer was gebombardeerd. Het is echter nog steeds in bedrijf en het is een van de weinige werkende koninklijke paleizen die nog in de wereld zijn. 

Gaudí House

Barcelona is een bekende bestemming onder reizigers die een goede mix van plezier en cultuur willen hebben in een moderne setting. Gebreid in dit onmiskenbare stedelijke weefsel vind je enkele ongewone en bekende gebouwen van een enkele architect genaamd Antoni Gaudí. Zijn unieke benadering van de Art Nouveau-beweging genereerde enkele van de meest creatieve gebouwen die je zult zien in deze Spaanse regio die bekend staat als Catalonië. Zelfs als je niets weet over architectuur of Gaudí, als je door de straten van Barcelona loopt, zul je intuïtief een Gaudí-gebouw herkennen, waar het Gaudí Huis een voorbeeld van is.

Colosseum

Dit elliptische amfitheater in het centrum van Rome wordt beschouwd als een van de grootste architectonische hoogstandjes van de oude Romeinen. Het stadion bood plaats aan 50 duizend toeschouwers en werd voornamelijk gebruikt voor gladiatorenspelen. Gebouwd van beton en steen, begon de bouw van het iconische gebouw rond 72 na Christus en eindigde in 80 na Christus. Het ontwerp en de vorm van het Colosseum zijn de inspiratie geweest voor veel moderne stadions. Tegenwoordig is het een van de populairste toeristische attracties van Rome en trekt het jaarlijks duizenden bezoekers.

De scheve toren van Pisa

De scheve toren van Pisa is een van de meest opmerkelijke architecturale structuren in Europa. Het meest bekend om zijn kanteling, begon de toren te leunen tijdens de bouw nadat zachte grond aan één kant het gewicht van de constructie niet goed kon dragen. Als gevolg van restauratiewerkzaamheden die in 2001 zijn uitgevoerd, helt de toren momenteel iets minder dan 4 graden. Het iconische gebouw zal naar schatting in de komende 75-100 jaar instorten. Het is overigens nog altijd niet helemaal duidelijk wie de architect was van de scheve toren van Pisa, al is de kans groot dat kunstenaar Bonnano Pisano verantwoordelijk was voor het ontwerp van het mooie gebouw.

Sydney Opera House

Sydney Opera House wordt algemeen beschouwd als een van de grootste architectonische werken van de 20e eeuw. Het innovatieve ontwerp kwam van architect Jørn Utzon, die tot 29 januari 1957 relatief onbekend was, toen zijn inzending voor de ‘Internationale competitie voor een nationaal operahuis in Bennelong Point, Sydney’ als winnaar werd uitgeroepen. Het prachtige gebouw bestaat uit drie groepen in elkaar grijpende schelpen, die twee grote zalen en een restaurant overkoepelen. Het operagebouw is een iconisch symbool geworden van zowel Sydney als de Australische natie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.