Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Waterglas houdt bouwput droog


De bodem onder een bouwput in Ulft wordt waterdicht gemaakt met injectie van waterglas. Computergestuurde processen maken een snelle en nauwkeurige injectie mogelijk, waarmee wordt bespaard op kosten en tijd.

In het centrum van Ulft verrijst een complex met winkels op de begane grond, appartementen daarboven en een parkeerkelder er onder. De parkeerkelder ligt onder het grondwaterpeil. Bemaling – ook binnen de geslagen damwand – was vrijwel onmogelijk omdat alle water moet worden geloosd op de riolering, wat slechts in heel geringe hoeveelheden is toegestaan. Als alternatief wordt de bodem onder de bouwput van 2500 m2 geïnjecteerd met waterglas. Dit is een natriumsilicaat dat middels een verharder in de bodem een waterdichte laag vormt.

Voor de injectie met waterglas heeft aannemer De Veluwezoom uit Didam het bedrijf Soil-ID uit Breda ingeschakeld. Dit is een pas gestart bedrijf dat in eigen beheer speciale apparatuur heeft ontwikkeld om efficiënt en betrouwbaar te kunnen injecteren. In een mobiele unit zijn maar liefst 16 pompen geïnstalleerd die worden gevoed met een uiterst nauwkeurig samengesteld mengsel van water, waterglas en verharder. Verhoudingen en soort verharder bepalen de flexibiliteit en duurzaamheid van de waterdichte laag in de bodem.

Geautomatiseerd
Het proces is vergaand geautomatiseerd in zowel aansturing als controle. Zo kunnen van elke injectiepunt via GPS de coördinaten worden vastgelegd en wordt onder meer bijgehouden hoeveel waterglas is geïnjecteerd en hoe het drukverloop is geweest tijdens de injectie. Uit deze gegevens – in combinatie met de porositeit van de bodem – kan de centrale computer precies berekenen of de in de grond gevormde bolvormige waterglaszones elkaar raken en voldoende overlappen.

Vorstperiode
In Ulft duurde het aanbrengen van de slangen negen dagen. Het injecteren had ondertussen kunnen starten en dan vrij snel na het aanbrengen van de laatste slang klaar kunnen zijn. In de winterse omstandigheden van begin januari vond Soil-ID dat echter niet verstandig. ‘Je werkt toch met water en dus moet je de hele installatie ’s avonds goed schoon maken en zit je ’s morgens toch weer met bevroren leidingen.’

Daarom is gekozen voor injectie in een continu proces van vijf dagen. Daarbij werd per injectiepunt in principe 300 liter waterglas in de grond gebracht, wat gemiddeld 23 minuten duurde. Voor de gehele bouwput werd 1,1 miljoen liter geïnjecteerd.

Foto’s: Bart Drughorn en Henk Wind

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.