Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Watertoren ‘duurzaamste bedrijfsgebouw’


De Watertoren Bussum is het ‘Duurzaamste Bedrijfsgebouw 2011’, volgens een uitverkiezing van Technologietijdschrift De Ingenieur en het VARA-programma Vroege Vogels.
De jury heeft bij het onderzoek naar de bedrijfsgebouwen gebruik gemaakt van erkende methodes als BREEAM en GreenCalc+ en vergeleek de inzendingen via de GPR-score van W/E Adviseurs. Ook zijn moeilijk meetbare aspecten zoals de plek van het gebouw, voorbeeldfunctie en mogelijkheden voor volgende gebruikers (als de opdrachtgever onverhoopt vertrekt) meegenomen in de beoordeling.

Geen minpunten
Volgens de jury waren er geen echte minpunten te noteren voor de winnaar. De Watertoren – een ontwerp van architect Bob Custers en Michiel Haas van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie – levert energie, zuivert zelf zijn afvalwater, benut warmte/koude opslag, wordt verwarmd met afgewerkt frituurvet en is zogezegd klimaatneutraal.
Het project won het van drie andere genomineerden: Gebouw X Hoge School Windesheim Zwolle (Broekbakama Rotterdam), NIOO Wageningen (Claus en Kaan) en Rijkswaterstaat Terneuzen (opMaat).

Jury
De jury bestond uit Frans Evers (voormalig directeur-generaal van de Rijksgebouwendienst), Anne-Marie Rakhorst (directeur ingenieursbureau Search), Johan van den Gronden (directeur Wereld Natuur Fonds) en Elco Brinkman (voorzitter Bouwend Nederland).

(Foto: vroegevogels.vara.nl)

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.