Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Waterzijdig inregelen toch geen erkende maatregel

Het waterzijdig inregelen van de verwarmingsinstallatie wordt toch geen erkende maatregel. Uit onderzoek van Kiwa blijkt dat de investering niet binnen 5 jaar terugverdiend kan worden, waardoor de maatregel niet meer in aanmerking komt voor erkenning.

Vorig jaar werd bekend gemaakt dat bedrijven en instellingen die meer dan 25.000 m³ gas of 50.000 kWh stroom verbruiken, verplicht zouden worden de installatie waterzijdig in te regelen.

Terugverdientijden

Minister Wiebes van Economische Zaken had aangegeven dat eerst nog bestudeerd moest worden of waterzijdig inregelen daadwerkelijk terug te verdienen zou zijn binnen vijf jaar, maar daar leek vorig jaar niemand aan te twijfelen. Zelfs de ‘eigen’ Rijksdienst RVO spreekt op haar site van een terugverdientijd van 2 jaar.

De onderzoekers van Kiwa stellen echter in een rapport dat die terugverdientijd veel langer is dan 2 jaar. Minister Wiebes heeft zijn beslissing op die conclusie gebaseerd: “Uit de onderzoeken concludeer ik dat waterzijdig inregelen een te hoge terugverdientijd heeft.”

Dynamisch en statisch

In het rapport werd zowel gekeken naar statisch inregelen als dynamisch inregelen. De energiebesparing van dynamisch waterzijdig inregelen ten opzichte van statisch goed waterzijdig ingeregelde cv-installaties blijkt 0,79-1,06% en de terugverdientijd van de verschillende doorberekende configuraties ligt tussen de 9 en 75 jaar.

De energetische besparing van dynamisch waterzijdig inregelen ten opzichte van nog niet ingeregelde cv-installaties is 1,25-1,55% en de terugverdientijd ligt hierbij tussen de 19 en 73 jaar. De energiebesparing van statisch waterzijdig inregelen is ten opzichte van nog niet ingeregelde cv-installaties is 0,18-0,64% en de terugverdientijd ligt tussen de 31 en 84 jaar.

Wiebes: “Een verdere aanpassing van de lijst met Erkende Maatregelen op deze punten is op dit moment dan ook niet nodig.”

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.