Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Weinig bouwbedrijven zijn innovatief

Uit een recent groot onderzoek van ING Economisch Bureau onder MKB-bedrijven geeft slechts 1 procent van de bouwbedrijven aan zich te onderscheiden door innovatie. Volgens ING Economisch Bureau krijgen bouwbedrijven te weinig ruimte voor innovatie. Het creatieve gedeelte van het proces is vaak nog in handen van ingenieurs en architecten. Aannemers worden nog teveel alleen als leverancier van capaciteit ingeschakeld.

Steeds ander bestek
In het vaak dichtgetimmerde bestek is er voor de bouwer weinig ruimte om projecten op een andere, efficiëntere, manier uit te voeren. Daardoor komen vernieuwingen en standaardisatie moeilijk tot stand. Een geïnterviewde aannemer zei: “Ik krijg iedere keer een ander bestek in mijn handen gestopt”. Dit is illustratief voor het traditionele bouwproces waarin bouwers steeds weer met een ander bestek te maken krijgen.

Dat standaard bouwconcepten vele voordelen opleveren is inmiddels wel aangetoond. Deze concepten worden gekarakteriseerd door duurzame samenwerkingsverbanden met toeleveranciers en onderaannemers. Bouwtijden kunnen daarbij verkort worden met 30 à 40 procent en de uiteindelijke bouwkosten voor de opdrachtgever verlaagd. De wisselwerking tussen opdrachtgever en aannemer zal innovatie bevorderen en dus tot efficiëntere en innovatieve werkmethodes leiden.

Onderzoek EIB
In de bouw zijn toeleveranciers het meest innovatief en ontwerpbureaus worden innovatiever.Dat blijkt uit een onderzoek van het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Het EIB onderzocht de ontwikkelingen op het gebied van procesintegratie en innovatief ondernemerschap in het bouwproces.

In de bouw worden de meest innovatieve bedrijven aangetroffen in de toeleverende bouwindustrie. Betrekkelijk veel toeleveranciers scoren hoog op belangrijke eigenschappen van innovatief ondernemerschap, volgens het EIB.

Informatie: EIB

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.