Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Weinig rekening met wind rond hoog gebouw

In de stad steekt vaak rondom hoge gebouwen een verkoelende wind op. Rond de Dom in Utrecht lijkt het altijd hard te waaien en ook rond het gebouw van Nationale Nederlanden in Rotterdam staat steevast een stevige bries. Allemaal heel logisch, zegt Chris Geurts, winddeskundige bij TNO.

“Hoe hoger je de lucht ingaat, hoe harder de wind.” Windstromen hoog in de lucht worden omgebogen door hoge gebouwen. “Hierdoor waait het dus rond deze gebouwen op de grond een stuk harder”, zegt hij.

Effect van wind
Volgens Harry Geurts van het KNMI verstoren hoge gebouwen het windveld. “Een gebouw verstoort het natuurlijke windpatroon en hierdoor kunnen valwinden ontstaan.” Volgens de weerman treedt er tussen twee hoge gebouwen ook enorme windversterking op. “De wind wordt dan plots door een smallere opening geperst en hierdoor gaat de lucht sneller stromen”, aldus Harry Geurts.

De winddeskundige van TNO voert jaarlijks tientallen tests uit met behulp van modellen in een windtunnel. “Wij adviseren gemeentes en projectontwikkelaars over de bouw van een hoog pand in een gebied.” In de windtunnel kan gekeken worden wat door het nieuwe gebouw het effect van de wind zal zijn. “Soms ontstaan er valwinden die niet acceptabel zijn. Mensen worden dan simpelweg omvergeblazen”, aldus Chris Geurts.

Oplossingen
In Nederland mag een hoog gebouw wel enige wind veroorzaken. “In een gebied waar mensen bijvoorbeeld winkelen, mag de wind natuurlijk niet zo hard waaien als op een plek waar mensen af en toe langslopen” zegt Chris Geurts.

Blijkt in de windtunnel bij TNO dat een gebouw te veel wind gaat veroorzaken dan kan er gelijk gekeken worden of er oplossingen zijn. “In overleg met de architect kunnen we kijken of het plaatsen van luifels of schermen de wind kan afzwakken.”

Geen rekening gehouden
Chris Geurts vindt dat er in Nederland nog een beetje te weinig rekening wordt gehouden met het fenomeen van harde wind rond hoge gebouwen. “Vlakbij een van de gebouwen van TNO in Delft heb je ook zo’n plek. Het dak van het tankstation is er al een paar keer afgewaaid.”

De winddeskundige schrok toen hij hoorde van de plannen om juist op die plek een tramhalte te plaatsen. “Dat kan echt niet. Mensen zouden weg kunnen waaien”, aldus Chris Geurts.

Iedere vier jaar wordt er een wereldconferentie gehouden waar windeffecten op en rond gebouwen en andere constructies centraal staan. In juli 2011 komen winddeskundigen uit de hele wereld in Amsterdam bijeen om over het fenomeen te praten.

Bron: ANP

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Eén reactie op “Weinig rekening met wind rond hoog gebouw

  • uslijper

    Ik werk in een verpleeg-verzorgingshuis met een binnentuin naast een gebouw van 13 verdiepingen. Omdat het er steeds waait, kunnen onze bewoners zelden in de tuin zitten. We dachten eraan om windschermen te plaatsen maar weten niet precies welke en waar die moeten komen. Waar kunnen we informatie/advies krijgen? Alvast bedankt voor uw antwoord, met vriedelijke groeten U. Slijper

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.