Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek, Daken, Natuurinclusief bouwen

Welke dakbedekking bij daktuin?

De gemeente Landgraaf heeft bij de uitbreiding van het Burgerhoes (het raadhuis) gekozen voor de aanleg van een daktuin.

De beoogde dakbedekkings-
constructie was een dak met een dampremmende laag, EPS (Polystyreen) isolatie en een losse EPDM dakbedekking. Bij de offerte-aanvraag voor het dakbedekkingssysteem kwam de gemeente echter voor een kleine verrassing te staan. De omschreven constructie werd door NDA lidbedrijf Schiebroek Dakbedekkingen resoluut afgewezen.

Extensieve daktuinen

Het omschreven dakbedekkingssysteem is een zogenaamd losliggend geballast systeem. Tot voor kort was dit systeem niet mogelijk in combinatie met een extensieve daktuin. Het extensieve begroeide dak mocht niet als ballast meegerekend worden in een losliggende dakbedekkingsconstructie. Het gevolg hiervan was dat de dakbedekking van dergelijke daken altijd bevestigd diende te worden door mechanische bevestiging of door volledig verkleefde lagen toe te passen. Met de komst van de NTA 8292 (een toekomstige NEN-norm) is het in sommige gevallen nu wel mogelijk om tot 10-12 meter hoogte losliggende dakbedekkingssystemen te gebruiken.

Intensieve daktuinen

De daktuin van het Burgerhoes betreft alleen geen extensieve daktuin, maar een intensieve daktuin. Bij intensieve groendaken is de ballast en de daar aan gerelateerde windvastheid tot 10-12 meter hoogte doorgaans geen probleem, omdat dergelijke daken vaak boven de 150 kilo droog gewicht wegen. Toch is het aan te raden om ook hier geen losliggende dakbedekkingsconstructie te gebruiken. Niet vanwege de ballast, maar vanwege de moeilijkheden die kunnen ontstaan bij lekkages.

Watertransport

Een belangrijk knelpunt bij een losliggende dakbedekkingsconstructie in combinatie met een intensief groendak is namelijk dat een eventuele beschadiging aan de dakbedekking kan leiden tot inwatering en watertransport onder de dakbedekking en isolatielagen. Het water van een lekkage midden op het dak kan zodoende op een hele andere plek, meestal op het laagste punt van het dak, zichtbaar worden. Bij een dak zonder daktuin is dat geen enkel probleem, omdat het lek dan een stuk makkelijk vindbaar is. Er hoeft hooguit wat grind verplaatst te worden als er gezocht wordt naar het lek. Het verplaatsen van een opbouw met vegetatie is echter een heel ander verhaal. Dit kost tijd, veel geld en is zeker niet bevorderlijk voor de beplanting.

Volledig verkleefd systeem

Daarom moet er volgens de Vakrichtlijn gesloten dakbedekkingssystemen een volledig verkleefd dakbedekkingssysteem ontworpen worden bij een intensieve daktuin. Bij een volledig verkleefd systeem worden alle lagen in de dakbedekkingsconstructie aan elkaar verlijmd. Het voordeel hiervan is dat als er een lekkage mocht komen, dat deze makkelijk getraceerd kan worden. De plek waar de lekkage onder het dak zichtbaar is, is ook ongeveer de plek op het dak waar de lekkage zich bevindt. Daardoor kan er een specifiek gedeelte van de intensieve daktuin verplaatst worden voor de reparatie. Een nadeel van het volledig verkleefde systeem is dat het doorgaans relatief duurder is dan een losliggend pakket.

Waterbuffering en waterberging op daken

De keuze voor een volledig verkleefd systeem was bij de gemeente Landgraaf overigens nog extra van belang, omdat het dak regenwater moest kunnen bergen en bufferen. Hergebruik van hemelwater is tegenwoordig steeds vaker een eis die gesteld wordt, omdat het riool dan minder belast wordt. Alleen bij lekkage aan dit soort daken lopen, bij een losliggend systeem, de onderliggende lagen helemaal vol en is de schade enorm.

IKO Compactdak

In het geval van de gemeente Landgraaf is daarom gekozen voor het compactdak van IKO insulations. De basis van het Compactdak is een volledig met warme bitumen gekleefde dampremmende laag met een aluminium drager, een volledig gekleefde thermische isolatie van 140 mm met mineraal gecoat glasvlies gecacheerde PIR-isolatie en een tweelaagse SBS-dakbedekking waarvan de laag isolatie en de eerste laag gegoten worden met warme bitumen en de uiteindelijke (wortelvaste) toplaag volledig wordt gebrand.

Onder voorwaarde van een perfecte uitvoering kan er geen watertransport plaatsvinden via de isolatieplaten of de isolatieplaatnaden. Om die perfecte uitvoering te kunnen garanderen hebben de dakdekkers van Schiebroek Dakbedekkingen vooraf een training gehad bij de IKO-fabriek in Antwerpen.

Afbeelding: nda.nl

Lees hier een artikel over een schadegeval van een daktuin met losliggende dakbedekking.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.