Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Welstandsbeleid Stadskanaal digitaal

De gemeente Stadskanaal biedt vanaf vandaag haar welstandsbeleid digitaal aan. Met één klik op de kaart wordt duidelijk wat de gemeente vindt van de kwaliteit van een buurt en met welke factoren rekening gehouden moet worden bij de bouw of verbouw van een pand.

Stadskanaal is volgens eigen zeggen de eerste gemeente in Nederland die hun welstandsnota publiceert. De centrale voorziening waarop de nota wordt opgeslagen, zal uiteindelijk de plek zijn waar alle gemeenten hun welstandsnota kunnen publiceren.

Welstandseisen
Iedereen wil graag in een aantrekkelijke omgeving wonen en werken. Maar voor de indieners van bouwplannen is informatie over welstandseisen vaak moeilijk te vinden. Stadskanaal brengt daar verandering in en presenteert haar welstandsnota online.

Klik op de kaart of voer een adres in en meteen worden de geldende criteria op heldere wijze getoond. Dat bespaart een rit naar het gemeentehuis of eindeloos geblader door een gedrukt exemplaar of pdf-document. Bovendien raadplegen planindiener en plantoetser altijd dezelfde, actuele informatie.

Gekoppeld
Door de nota conform IMWE (het landelijk informatiemodel welstand) op te slaan, wordt het eenvoudiger om de welstandsinformatie te structureren, op te slaan, te tonen, te hergebruiken en te combineren. Welstand kan bovendien gekoppeld worden aan bestemmingsplannen (IMRO) en cultuurhistorie (IMKiCH). Dat is een belangrijke stap op weg naar de omgevingsvergunning.

De centrale server is bedoeld om gedigitaliseerde welstandsnota’s op te slaan. Applicaties van gemeenten kunnen hier middels open standaarden de informatie ophalen, en geselecteerde gebruikers (met name de gemeenten) kunnen toepassingen maken die de informatie kunnen beheren. Dit alles vanuit de gedachte om de informatie in één bron op te slaan.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.