Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Welstandscommissie niet langer verplicht

Gemeenten hoeven bouwplannen niet meer voor te leggen aan een welstandscommissie. Ze mogen zelf beoordelen of ze dit nodig vinden of dat de bouwplannen op een andere manier tegen het licht worden gehouden.

Dat heeft minister Piet Hein Donner (Binnenlandse Zaken) aan de Tweede Kamer geschreven. Samen met minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) werkt hij aan wettelijke vereenvoudiging van het toezicht op de welstand. Tot die wet klaar is, vervalt de verplichting om naar de welstandscommissie te stappen.

Bevredigend

Blij is de Federatie Welstand allerminst met de aankondiging van de minister. In tegendeel. De organisatie waarschuwt op haar website voor willekeur bij de welstandstoets. “Acht jaar geleden is de welstand ingrijpend gemoderniseerd, juist uit kritiek op de vermeende willekeur van welstandscommissies. Er wordt nu openbaar vergaderd, de commissie legt voer de adviezen verantwoording af aan de gemeenteraad en de leden zijn onafhankelijk. Die werkwijze is bevredigend.”

Tegenstander

Volgens de federatie leidt het kabinetsplan niet of nauwelijks tot kostenbesparing. “De ambtenaren die straks het werk moeten gaan doen van de welstandscommissie moeten worden opgeleid. Bovendien moeten ze – net als de commissies uit de bouwleges – worden betaald door de individuele aanvrager.”

Principieel tegenstander van ambtelijke welstandsbeoordeling is de organisatie niet. Wel moet de onafhankelijkheid van de betreffende ambtenaar zijn gewaarborgd. Ook moeten eigenaren en ontwerpers het recht hebben om hun plan voor te leggen aan een onafhankelijke en deskundige commissie.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

2 reacties op “Welstandscommissie niet langer verplicht

  • Jaap van den Bosch

    Toch een beetje vreemd verhaal van die federatie van welstand die stelt dat de ambtenaren hiervoor opgeleid moeten worden.
    Met alle respect, maar dat kan toch niet de doelgroep zijn, die straks welstand gaat beoordelen, deze mensen hebben eigenlijk de taak en dat is dan ook eigenlijk een beetje hun roeping zeg maar, om de bouwplannen te beoordelen op de eisen (technisch & juridisch) die de wetgever op allerlei gebieden stelt, daar zijn ze helemaal op ingesteld, en die moeten dan straks enigszins worden omgevormd of over gebakken op creatief zijn.
    En als de aanvrager het er dan niet mee eens is, als men iets afkeurt, dan mag hij het voorleggen aan een onafhankelijke deskundige commissie, en als de adviezen van de gemeente en onafhankelijke commissie dan verschillend zijn, tja, dan heb je de poppen aan het dansen, discussies en bureaucratie kunnen dan gaan volgen, want wie trekt dan aan de touwtjes?
    Als die deskundige commissie dan het laatste woord zou hebben, dan kan de aanvrager hier misschien beter eerst naar toe gaan, al bij het voorlopig ontwerp want dan heeft ie dat vast gehad, en heeft gemeente niet meer nodig hiervoor, want creatief is dan alles al rond.

  • Guido Oude Vrielink

    Het beste, dat bouwplannen van amateurs, nl. tekenaars, onervaren burgers wel nodig door
    welstandscommissie moeten getoetst worden.
    Alleen geregistreerde architecten blijven buiten beschouwing, zie voorbeelden bij landen binnen europese unie. Dat is echt nodig architectuur zoveel mogelijk op juiste wijze te bevorderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.