Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Werken in tijden van corona: “Het gaat door, maar in een iets rustiger tempo.”

Dennis Reek van Skins for Buildings werkt niet thuis in tijden van Corona. Zijn voornaamste taak bij dit bedrijf gespecialiseerd in gevel- en dakbekleding in non-ferro metalen en leien is het adviseren van architecten, verkoop en werkvoorbereiding. Normaal is hij veel op pad, nu werkt hij op het kantoor in het Noord-Hollandse Zwaag.

“Nu we niet meer welkom zijn bij elkaar, werk ik de laatste tijd heel veel via Teams, want de meeste bouwbedrijven en architecten werken in Teams. Dat werkt eigenlijk wel prima, het valt mij 100% mee. Ik had gedacht dat het rommeliger zou zijn, maar als iedereen zijn beurt afwacht gaat het prima. Ik werk met twee beeldschermen, dus kan ik tijdens besprekingen ook gemakkelijk ondertussen op het andere scherm dingen opzoeken en noteren.

Dennis Reek op kantoor van Skins for Buldings

Ik doe een groot gedeelte verkoop, adviseer veel architecten. Ik zit in het voortraject van de bouw, tijdens de ontwerpfase en de werkvoorbereiding. Ik ben gewend heel snel in de auto te stappen, dat doe ik nu niet meer. Dit scheelt mij een hoop reistijd.

Heb je thuiswerken overwogen?

”Je hoort dat veel mensen goed vanuit huis kunnen werken. Thuis heb ik drie tieners rondrennen en is het er wat druk, dus thuiswerken is voor mij niet zo handig. Ik hou van de routine en ritme, dus ik ga wel naar kantoor. Ik zit nu op kantoor met 3 man in plaats van de 10 die hier doorgaans zitten, daardoor heeft ieder nu voldoende eigen ruimte om te werken.”

Lees ook:

Hoe beïnvloedt corona jullie productie?

“Elke toeleverancier, onderaannemer en aannemer heeft last van corona. Van de 70 man hebben we nu 10-12 zieken. Ik weet niet of er mensen echt corona hebben. Het kan ook zijn dat mensen vanwege partner of kinderen thuis moeten blijven, maar ook dat heeft dan weer te maken met corona. Je mist dus een stukje productie. Gelukkig lopen we redelijk in lijn met wat er op de bouw gebeurt, want bij een aannemer is het niet anders.”

De werkplaats van Skins for Buildings

Krijgen jullie zelf voldoende materialen aangeleverd?

“De toelevering is ook wat lastiger. Alle metalen, alle non-ferro’s, aluminium, corten staal, leien en natuurleien, kortom alles wat wij met Skins for Buildings toepassen, is nog voorradig. Ik hoor wel dat op de bouw bijvoorbeeld hout en gips slechter wordt geleverd. Een metaalleverancier in Frankrijk is er 2 weken uit geweest. Ze zeggen voldoende voorraad te hebben, maar dat moeten we nog gaan zien. Het werk gaat wel allemaal door, maar in een iets rustiger tempo.”

Zijn er ook projecten uitgesteld?

Als bekleder van gevels en daken is Skins for Buildings als allerlaatste in het traject, dus de projecten waaraan wij meewerken zijn al in aanbouw. We merken alleen soms iets vertraging, soms wordt werk iets vooruitgeschoven. Maar ik merk nog niet dat er projecten die op mijn bureau liggen even de vriezer in gaan. Ik kan me overigens wel voorstellen dat dat gaat gebeuren op termijn. Anderzijds, er blijft een tekort in de bouw, dus ik denk dat na deze coronacrisis weer volop gebouwd moet gaan worden.”

Lees ook:

Op kantoor kun je voldoende afstand houden. Kan dat ook in de werkplaats en op de bouw?

“Ja, in de werkplaats houden we afstand van elkaar, op de bouw ook. Dat is heel goed opgepakt in de bouw. Elke aannemer heeft wel zijn coronamaatregelen genomen, wij ook. Wij gaan niet met meer met zijn drieën in een busje naar de bouwplaats, maar met drie busjes. Op de bouw houden we afstand door een man per dakvlak, een man per gevelvlak te laten werken, het werk wordt wat meer uit elkaar getrokken. Dat is goed te regelen!”

In Bouwwereld van mei komt een interview met Dennis Reek over recente ontwikkelingen in dak- en gevelbekleding bij Skins for Buildings.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.