Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Werkgroep pakt gevolgen kredietcrisis aan

Tijdens een overleg over de gevolgen van de kredietcrisis voor de bouwsector tussen wethouder Adri Duivesteijn en het bestuur van Overlegorgaan Bouwnijverheid Almere (OBA) is besloten de handen ineen te slaan en een werkgroep op te richten. Deze werkgroep zal ontwikkelingen op de Almeerse woningmarkt volgen, zodat in een vroeg stadium maatregelen kunnen worden getroffen om de woningmarkt op peil te houden.

De kredietcrisis heeft ook de bouwsector getroffen. Bouwbedrijven zien zich geconfronteerd met een dalend consumentenvertrouwen en terughoudendheid van banken bij hypotheekverstrekking. Projecten liggen stil, en bouwbedrijven zien zich gedwongen in te krimpen.

Positieve ontwikkelingen
Ook in Almere dienen de eerste problemen zich aan, maar tegelijkertijd zijn ook positieve ontwikkelingen zichtbaar: goedkope(re) projecten draaien op volle toeren, en particuliere opdrachtgevers bouwen voortvarend verder. In het Homeruskwartier – staalkaart voor particulier opdrachtgeverschap – is onlangs de eerste paal geslagen; op korte termijn starten honderden andere particuliere opdrachtgevers met de bouw van een eigen huis.

Om te anticiperen op de gevolgen van de kredietcrisis, en om – juist nu – in te spelen op positieve ontwikkelingen, hebben de gemeente Almere en OBA gezamenlijk besloten een werkgroep op te richten, waarin beide partijen zijn vertegenwoordigd. De werkgroep wordt aangevuld met externe deskundigen met kennis van de Almeerse woningmarkt, en wordt geleid door de woningbouwaanjager van de gemeente Almere, Aalt Maaswinkel (voormalig directeur woningcorporatie Vestia).

Nieuwe werkwijze
De werkgroep richt zich specifiek op de Almeerse woningmarkt De eerste taak die de werkgroep zichzelf stelt, is het in kaart brengen van de problematiek: wat betekent de kredietcrisis nu precies voor de stad en voor de Almeerse bouwnijverheid, en wat zijn de consequenties voor de woningmarkt?

De werkgroep benoemt ook kansen; de kredietcrisis biedt bijvoorbeeld mogelijkheid om een andere woningmarktstructuur of nieuwe werkwijze te introduceren, of maakt de weg vrij om de kleine schaal in woning- en stedenbouw te ontdekken.

Acties op korte termijn
Vooruitlopend op de rapportage met bijbehorend maatregelenpakket, zijn al verschillende stappen gezet. Zo kiest de gemeente voor samenwerking met OBA in de tweede fase van het Homeruskwartier. Door het Homeruskwartier samen met OBA vorm te geven, wordt de bouwnijverheid uitgedaagd om te komen met projecten die aansluiten op de Almeerse markt.

In deze projecten moet duidelijk de stem van medeopdrachtgevers, de toekomstige kopers of huurders, doorklinken. Verder wordt gestart met het programma ‘IkbouwmijnhuisbetaalbaarinAlmere’. In januari 2009 komen tachtig kavels op de markt voor mensen met een bruto jaarinkomen tot € 36.000 die, ondanks de kleine(re) portemonnee, graag een eigen huis willen bouwen.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.