Ga naar hoofdinhoud
Bouwtechniek

Werkgroep Veiligheid in de bouw opgezet

De bouwsector heeft jaarlijks te maken met, naar schatting, zo’n 100.000 gevallen van diefstal, inbraak, vernieling, geweld en overige delicten. Op jaarbasis levert dat naar schatting een schadepost op van circa 120 miljoen.

Bouwend Nederland heeft in het kader van het AVO programma de werkgroep Veiligheid in de bouw opgezet dat als doel heeft het verbeteren van de veiligheid op bouwplaatsen” aldus Paul Schumacher, voorzitter van de werkgroep Veiligheid in de bouw en plaatsvervangend directeur Economische Zaken van Bouwend Nederland.

Zowel de politie, overheid en de beveiligings- en verzekeringsbranche hebben elk specifieke kennis en ervaring om bij te dragen aan de veiligheid van bouwplaatsen. Daarom is dan ook de werkgroep opgericht. Om al die afzonderlijke puzzelstukjes naast elkaar te leggen, en zo de ondernemer maximaal te ondersteunen.

Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven
Volgens de Monitor Criminaliteit Bedrijfsleven (MCB) was in 2006 28% van de bouwbedrijven het slachtoffer van criminaliteit. De directe schade ten gevolge van deze criminaliteit wordt voor de gehele sector geschat op circa € 120 miljoen. Doelstelling van het project Veiligheid in de bouw is om criminaliteit op de bouwplaats terug te dringen met minimaal 25% in 2010, gemeten ten opzichte van 2004. Dit moet worden bereikt door gezamenlijke acties van overheid en bedrijfsleven. De bouw kan dus vele miljoenen besparen door te investeren in veiligheid.

Handreiking
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan de totstandkoming van een handreiking waarmee aannemers in staat worden gesteld de bouwplaats beter te beveiligen. Deze handreiking bestaat uit twee onderdelen: een risico analyse enerzijds en veiligheidsmaatregelen afgestemd op de risico’s anderzijds.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.