Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Brandveilig in hout de hoogte in

Tot een hoogte van circa 20 meter levert bouwen in hout weinig risico’s op. Daarboven zijn aanvullende maatregelen nodig om de brandveiligheid te kunnen garanderen. Pascal Steenbakkers, specialist brandveiligheid bij Arup, deelt zijn visie over brandveiligheid in hoge houten gebouwen en legt uit waar de schoen wringt als het om brandrisico’s en regelgeving gaat.

Advies- en constructiebureau Arup was nauw betrokken bij de totstandkoming van de 73 meter hoge woontoren HAUT in Amsterdam, nu in de afbouwfase. Pascal Steenbakkers, brandspecialist bij Arup, benadrukt dat HAUT een hybride gebouw is. “Er zit een betonnen kern in en de vloeropbouw bestaat uit 160 mm hout met daar bovenop een laag beton die vooral akoestisch werkt. Maar in HAUT is wel meer dan 3.000 kuub hout verwerkt.”

Ondanks die ontzagwekkende hoeveelheid hout is HAUT volgens Steenbakkers even brandveilig als conventionele gebouwen die zijn opgetrokken uit beton, glas en staal. “Verschillende aanvullende voorzieningen borgen het veiligheidsniveau waardoor het minstens even brandveilig is als een betonnen gebouw.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.