Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Brandveiligheid bij hoogbouw is meer dan aan prestatie-eisen voldoen

Hoewel gebouwen in Nederland zich nog niet kunnen meten met de wolkenkrabbers in de rest van de wereld, worden ze wel steeds hoger. Die toenemende hoogte zorgt voor uitdagingen op het gebied van brandveiligheid, waar het Bouwbesluit geen concrete oplossingen voor biedt. Hoe zorgen deskundigen er dan voor dat ook hoogbouw brandveilig is? Aris Baan van ingenieursbureau ABT geeft tekst en uitleg.

Aris Baan is werkzaam als adviseur brandveiligheid bij ABT. In die hoedanigheid heeft hij inmiddels al veel ervaring opgedaan met hoogbouw. Zo denkt hij ook beleidsmatig over hoogbouw mee in een klankbordcommissie voor de brandpreventiecommissie van de gemeente Rotterdam – de stad met verreweg de meeste hoogbouw in Nederland en daarom koploper qua beleid en bepalend voor de rest van het land.

Hij legt uit dat het Bouwbesluit geen concrete prestatie-eisen kent voor hoogbouw. “Het Bouwbesluit schrijft regels voor op gebied van brandveiligheid voor gebouwen tot 70 meter hoogte. Een hoogte die al voorkomt in het Bouwbesluit van 1992. Daarbij vermeldt het besluit dat woon- of kantoorgebouwen hoger dan 70 meter zelden worden gerealiseerd en dat daarom geen specifieke eisen zijn geformuleerd. Voor gebouwen boven de 70 meter wordt alleen geëist dat een ‘gelijkwaardig veiligheidsniveau moet worden aangetoond’.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.