Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Brandveiligheid langs de economische meetlat gelegd

OPNIEUW RELEVANT – Gebouweigenaren en opdrachtgevers zien brandveiligheid vaak als een verplichte kostenpost die ze het liefst zo laag mogelijk houden. Maar hoe klein de kans op brand ook lijkt, de impact ervan kan bijzonder groot zijn. Stichting Economie van Brandveiligheid bekijkt brandveiligheid vanuit een financiële invalshoek: maak aan de voorkant goede ontwerpkeuzes en voorkom daarmee de omvang van een calamiteit. Dat heeft opbrengst van vermeden risico als waarde. Jos Lichtenberg, bestuurslid van de stichting legt uit hoe zo brandveilige maatregelen veranderen van kostenposten in verantwoorde investeringen.

“Bij de economie van brandveiligheid gaat het om het besef dat een gebouw altijd een bepaald risico loopt op brand en de mate van schade gerelateerd is aan de maatregelen die zijn getroffen”, vertelt Jos Lichtenberg, bestuurslid van de Stichting Economie van Brandveiligheid. “Tref je strenge maatregelen, kan een brand binnen de perken blijven. Doe je dat niet, dan is er een kans dat het gebouw na de brand als ‘total loss’ wordt gezien.”

Plat gezegd gaat het volgens Lichtenberg om het rekensommetje ‘kans op brand x schade’. “Als je daar mee rekent en het dus vertaalt naar een getal in euro’s, dan kun je zien wat je economische voordeel is wanneer je de kans op brand of de impact van brand verkleint.” Volgens de stichting zien gebouweigenaren en opdrachtgevers brandwerende maatregelen voornamelijk nog als een kostenpost, terwijl het juist als investering moet worden gezien. “De kunst is om ze mee te krijgen in deze manier van denken. De reden waarom dat nog niet lukt, is omdat er nog te weinig informatie beschikbaar is over brand en de impact van branden. De stichting wil op dat gebied kennis ontwikkelen zodat je er goed mee kunt rekenen.”

Premium artikel

Het artikel dat je probeert te lezen is een  Premium  artikel
 Premium  artikelen zijn alleen toegankelijk voor premiumleden én abonnees van Bouwwereld.

Digitaal basis

Voor slechts € 7,29 per maand sluit je al een  Premium abonnement af. Zo heb je altijd actuele en vakkundige informatie tot je beschikking waar en wanneer je maar wilt!

Bekijk de aanbieding 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.