Ga naar hoofdinhoud
Wetten, regels en normen

Cellenbeton maakt distributiecentra brandveilig

Jan IJzerman, sales manager Xella Aircrete Systems, kent als geen ander de toepassingsmogelijkheden van prefab cellenbeton en weet precies hoe je een gebouw kunt opknippen in verschillende brandcompartimenten. In Leveranciers aan het woord legt hij uit hoe toepassing van cellenbeton distributiecentra en de daarin opgeslagen goederen voor een verwoestende brand kunnen behoeden.

De distributiecentra langs ’s lands snelwegen worden niet alleen steeds groter en talrijker, ook de hoeveelheid erin opgeslagen goederen neemt zo langzamerhand een ongekende omvang aan. Het is dan ook belangrijk dergelijke gebouwen brandveilig te compartimenteren om zo te voorkomen dat bij brand het gebouw en alle erin opgeslagen goederen verloren gaan.

Brand binnen één compartiment houden

In de ideale situatie is een distributiecentrum (DC) zo gebouwd en ontworpen dat een eventuele brand altijd binnen één compartiment blijft. Een slimme manier om goederen brandveilig op te slaan, is de muren van DC’s optrekken uit prefab wanden van Hebel cellenbeton. Dit materiaal is onbrandbaar conform NEN-EN 1501 – 1 (Euroklasse A1) en behoudt bij brand zijn constructieve eigenschappen. Daarnaast verspreidt het geen rook of schadelijke gassen en bluswater tast het cellenbeton niet aan. Het is bovendien minimaal 360 minuten brandwerend. Dat is zesmaal langer dan het Bouwbesluit eist.

Cellenbeton als brandveilig bouwmateriaal

Cellenbeton is kortom een aantrekkelijk bouwmateriaal om brandveiligheid van gebouwen in de industriemarkt zoals DC’s op een hoger plan te tillen. Jan IJzerman, sales manager Xella Aircrete Systems, kent als geen ander de verschillende toepassingsmogelijkheden van cellenbeton en weet precies hoe je een gebouw kunt opknippen in verschillende brandcompartimenten. In de nieuwste video van Leveranciers aan het Woord legt hij uit waarom de toenemende waarde en volumen van goederen in grootschalige distributiecentra ’s de noodzaak van compartimentering en maximale aandacht voor brandveiligheid steeds dringender maakt.

Voordelen van compartimentering

Goede compartimentering van industriële gebouwen zoals een DC zorgt er voor dat een ondernemer ook na brand kan blijven voldoen aan de klantvraag en voorkomt daarmee faillissementen. Compartimentering voorkomt bovendien milieuschade aan onder meer het oppervlaktewater door bluswater en hevige luchtverontreiniging die door rook bij uitslaande branden ontstaat.

Daarnaast drukken verzekeraars een steeds sterkere stempel op hoe gebouwen gebouwd moeten worden als het om brandveiligheid gaat. De waarde van in een DC opgeslagen goederen is zo groot geworden dat deze niet meer verzekerbaar zijn als het gebouw helemaal afbrandt. Dit onderschrijft andermaal de noodzaak gebouwen op te knippen in verschillende brandcompartimenten.

Bekijk de video hier:

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Met deze wekelijkse nieuwsbrief blijf je op de hoogte van het laatste nieuws uit de bouwtechniek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.